Avukatlar Sendikası'ndan 8 Mart açıklaması Emekçi Kadınların 8 Mart'ını kutlayan Tekerek demecinde patron sınıfına karşı kadınların örgütlü mücadelesine değindi. Aysel Tekerek'in yaptığı açıklama şu şekilde: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günündeyiz. Tarih boyunca emekçi kadınlar, sömürüye, gericiliğe, faşizme karşı direndiler, mücadele ettiler. Bugün ülkemizde sömürünün, gericiliğin ve faşizan uygulamaların en yüksek boyutlarına vardığı bir dönemden geçiyoruz ve emekçi kadınlar tam da bu sömürünün altında daha fazla eziliyor. Hilafet özlemcileri çocuklarımızın tarikatlara mürit olmasını istiyor. Halk büyük bir yoksulluk, açlık ve sefalet içerisinde. Bu tabloda eşitlik isteyen, özgürlük isteyen emekçi kadınların mücadelenin önünde daha fazla yer alması, mücadeleyi göğüslemesi gerekiyor. Neden mi? Bugün bir de patron kadınlar var, 8 Mart'ı “Kadınlar Günü” olarak kutlayıp aynı zamanda “güçlü kadın” figürüne işaret ediyorlar. Yani patronların istediğini yapan, fabrikalarda, hizmet sektöründe yükselen, sömürünün katmerlenmesi için çalışıp patronun sesi olan kadınların güçlü kadınlar olduklarını söylüyorlar aslında bize. Halbuki güçlü kadın, ülkesinin kurtuluşuyla kendi kurtuluşunu bir gören, çocuklarının geleceksizliğine karşı mücadele eden, gericiliğe karşı mücadele eden kadındır. Bize göre güçlü kadın, eşitliği, özgürlüğü temsil edendir, örgütlü kadındır. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde “patronların güçlü kadınlarına” karşı, Türkiye'nin emekçi kadınlarının mücadelesi, militan kadınlarının mücadelesi, bu ülkenin kurtuluşunun anahtarı olan kadınların mücadelesi değerlidir, önemlidir ve zorunludur. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, tüm emekçi kadınlara selam olsun!
Avukatlar Sendikası Stajyer Avukatlar Komisyonu tarafından yapılan 2021 yılı Avukatlık Stajı Değerlendirme anketinin sonuçları açıklandı.
Anket kapsamında 32 ilden 200 stajyer avukat ile yapılan araştırma sonucunda stajın verimi ve stajyer avukat emeğinin durumunu ortaya koyan çarpıcı veriler göze çarpıyor.
Anket çalışmasında verilen cevaplara göre:
Stajyer avukatlar ucuz ekmek gücüne dönüşmüştür. Stajyer avukatların %94’ü asgari geçimini sağlayamıyor. Bunların %51’i 1000 TL altında çalışırken %26,5’i hiç ücret almadan çalıştırılıyor. Yol ve yemek masrafları karşılanmıyor, karşılansa bile yeterli değildir.
Stajyer avukatlar uzun saatler ve ara dinlenmesiz çalışmaktadır. Stajyer avukatların %65’i 9 saat ve üzeri çalışırken bunların %18,5’i 10 saat ve üzeri çalışıyor. Ara dinlenmesi %59,5, öğle yemeği arası %40 9 için kullanılmayacak derecede kısa. Ara dinlenmesi ve öğle yemeği arası olmadan çalışanların oranı ise %11
Staj süreci verimsiz geçirilmektedir. Stajyer avukatların %94,5’i adliye stajının amacına uygun geçirilmediğini, %63,5’i staj eğitim derslerinin verimsiz olduğunu, %49’u yanında çalışılan avukatın mesleği öğretme gayreti içinde olmadığını düşünüyor.
Avukatlık stajı Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği’nde belirtilen ilkelere ve amacına uygun geçirilmiyor. Katılımcıların %82,5’i “Avukatlık stajımı yönetmelikte belirtilen ilkelere uygun geçirmiyorum” demiştir.
Stajyer avukatlar mobbing, baskı ve tacize karşı çaresiz hissetmektedir. Yaşanılan sorunların paylaşıldığı cevaplar göstermiştir ki stajyer avukatlar, yaşadıkları sorunlara karşı çözüm bulamamakla ve çaresiz hissetmektedir.
Barolar stajyerlerin hak ve menfaatlerini geliştirici çalışmalar yapmamaktadır. Bu koşullarda stajyer avukatların %95,5’i baroların hak ve menfaatlerini geliştirici çalışmalar yapmadığını belirtmektedir.
Ortaya çıkan tablo sonucunda stajyer avukatların yaşanan bu hak gasplarına ve sorunlarına karşı beraber mücadele etmeleri gerektiğini vurgulayan Avukatlar Sendikası anket sonuçlarını bir açıklam ile duyurdu.
Avukatlar Sendikası’nın açıklaması şu şekilde:
Gelen cevaplar Türkiye’deki avukatlık stajının verimsiz geçirildiğini ortaya koymaktadır. Avukatlar yoğun, güvencesiz ve çok düşük ücretlere asgari geçimini sağlayamadan çalışmaktadır. Ucuz Emek gücü haline gelen stajyer avukatların hakları barolar tarafından korunmamakta, stajyerler göz ardı edilmektedir. Bu tablo bir araya gelerek haklarımız için mücadele etmemiz gerektiğini bir göstergesidir. Ankete katılan stajyer avukatlar özellikle ücret ve yan haklar için birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Avukatlık stajı verimli ve ücretli geçirilebilir. Bunun için hep birlikte hareket etmeli, stajyer avukatlar olarak örgütlenmeleri ve taleplerimizi güçlü bir şekilde yükseltmeliyiz.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…
28 Ocak'tan bu yana görüntü vermeyen MHP lideri Devlet Bahçeli, aylar sonra ilk kez ortaya…
Özelde AKP genelde ise İslamcılık, darbe-cunta karşıtlığı üzerinden kendilerini tanımlama “hakkını” çoktan yitirmiştir. 15 Temmuz…
ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzden fazla ülkeye ek gümrük vergileri uygulanacağıını açıklamasından sonra, dünya ticaretindeki…