AYM'den 6 yıl önce polis tarafından darp edilen gazeteciye ilişkin emsal karar
AYM, polisin ters kelepçe işkencesine maruz bıraktığı gazeteci Beyza Kural Yılancı’nın basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş yıldönümünde İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen eylemde maruz bırakıldığı polis şiddeti nedeniyle Anayasa Mahkemesi (AYM), eski bianet muhabiri Beyza Kural Yılancı hakkında insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi karar verdi.
Yılancı, YÖK’ün kuruluş yıldönümüne ilişkin İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde 6 Kasım 2015’te öğrenciler tarafından düzenlenen eylemi takip ettiği sırada basın mensubu olduğunu belirtmesine rağmen gözaltına alındı. Ters kelepçe yapılarak gözaltına alınan Yılancı’ya polis, “Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” diye bağırdı. Yılancı, diğer muhabirlerin müdahalesi sonucu serbest bırakıldı.
Hakkında herhangi bir ceza soruşturması başlatılmayan Yılancı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Adli tıp raporunda, Yılancı’ya yönelik müdahalenin basit tıbbi müdahale ile giderilebileceğine değinildi. Soruşturma başlatılan 3 polisin ise ‘zor kullanma yetkisinin sınırını’ aşmadığı belirtilerek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Daha sorna Yılancı, AYM’ye başvurdu.
GÖSTERİCİLERE SERT MÜDAHALE
AYM’nin gerekçeli kararında, Yılancı’nın boynunda sarı renkli gazeteci olduğuna dair kurum kartının asılı olduğu belirtilirken polisin davranışının da kamera kayıtlarına yansıdığına dikkat çekildi:
“Dosya içinde bulunan fotoğraflardan ve video kaydından başvurucunun bir göstericiye yapılan sert polis müdahalesini görüntülemeye çalışırken polislerce engellenerek ve güç kullanılarak olay yerinden uzaklaştırıldığı, gazeteci kartını görevlilere gösterdiği ve görülecek şekilde elinde tutmaya devam ettiği, basın mensubu olduğunu defalarca tekrar ettiği anlaşılmıştır.”
Yılancı’nın basın mensubu olduğunu yüksek sesle ve defalarca dile getirdiğine vurgu yapılan kararda, mesleki faaliyetinin engellendiği de aktarıldı. Yılancı’nın keyfi olarak kelepçelenip gözaltına alındığı bildirildi.
Yüksek Mahkeme, polisin Yılancı’ya sarf ettiği “Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” şeklindeki sözlerin ise küçük düşürücü olduğunun altını çizdi.
15 BİN LİRA TAZMİNAT ÖDENECEK
Mahkemenin bugün açıkladığı gerekçeli kararında, insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi. Ayrıca, insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı ile ifade ve basın özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmasına karar verildi. Yılancı’ya 15 bin lira manevi tazminat ödenecek.