Reklam
Kategoriler: Dış Açı

BAE ve İsrail arasında yeni anlaşma

Reklam

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden, silah üretiminde yeni bir ortaklık açıklaması geldi. İki ülke, ortaklaşa olarak hem askeri hem ticari amaçlarla kullanılacak insansız deniz aracı üretecek.

ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın girişimiyle ve Abu Dabi’ye F-35 karşılığında diplomatik ilişkilerini normalleştiren işgal rejimi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), silah üretimindeki ortak adımlarını ilerletiyor. İki ülkenin devlet silah şirketlerinin, denizaltı savaşı yürütme kapasitesi bulunan insansız deniz araçları üreteceği açıklandı. İnsansız deniz araçları, askeri amaçların yanı sıra ticari olarak da kullanılabilecek.

İki yılda bir düzenlenen Dubai Havacılık Fuarı’nın son gününde açıklanan anlaşmaya göre, BAE devlet iktisadi teşekkülü EDGE Teknoloji Grubu ile işgal rejimi Havacılık ve Uzay Sanayisi IAI, ‘170 M’ adı verilecek, gelişmiş modüler insansız gemiler tasarlayacak. Hem ticari hem askeri amaçlarla kullanılması planlanan gemilerin yarı ve tam otonom şekilde çalışması, denizaltı tespiti ve denizaltı savar savaşı gibi misyonları yerine getirmesi öngörülüyor. İnsansız deniz araçlarının aynı zamanda istihbarat, keşif, izleme, mayın tespiti ve temizlemesi gibi alanlarda kullanılması planlanıyor.

İnsansız gemilerin, belirli hava araçları için bir tür uçak gemisi olarak da tasarlanacağı belirtildi. Açıklamaya göre, insansız gemiler ticari açıdan da petrol ve doğalgaz sondajı amacıyla üretilebilecek. Ortak proje çerçevesinde, platformun tasarımının BAE’de yapılacağı, işgal rejiminin otonom kontrol sistemini üreteceği belirtildi.

Projeye ne kadar sermaye ayrıldığı veya üretimin ne zaman başlayacağı ise bilinmiyor.

İki firma mart ayında da, gelişmiş bir İHA savunma sistemini ortak olarak geliştirme kararı aldı.

Reklam

Önceki Haberler

İSİG Meclisi’nden genç işçiler raporu: Yoksulluk, güvencesizlik ve geleceksizlik kıskacında 2500 genç işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi son on yılda yaşanan genç işçi ölümlerinin çarpıcı verilerini…

19 Mayıs 2024 19:09

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde darbe girişimi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

19 Mayıs 2024 18:47

“Yeni Kaledonya’nın emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin yanındayız”

Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Kaledonya'da Fransız emperyalizmine karşı yürütülen bağımsızlık mücadelesini destekleyen bir açıklama yayımladı.

19 Mayıs 2024 18:40

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 şüpheliye tutuklama talebi

Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında aralarında emniyet görevlilerinin de bulunduğu…

19 Mayıs 2024 18:29

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza yaptı: Reisi ve İran Dışişleri Bakanı’na henüz ulaşılamadı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza geçirdi. Yardım ekipleri kazanın yaşandığı bölgeye ulaşmaya çalışıyor.…

19 Mayıs 2024 18:24

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47
Reklam