Birleşik Metal-İş, TİS teklifini açıkladı

Birleşik Metal-İş Sendikası, 2021-2023 yıllarına ilişkin TİS taleplerini açıkladı. Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “birlikte mücadele haklarımızın alımını kolaylaştıracaktır” diyerek tüm metal işçilerine çağrıda bulundu.

Birleşik Metal-İş, TİS teklifini açıkladı

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında Türkiye’nin en büyük özel sektör toplu iş sözleşmesi olan Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci 1 Eylül’de başlıyor. 2021-2023 dönemi toplu iş sözleşmesi, 179 işverene bağlı 210 işyerinde çalışan toplam 125 bin Türk Metal üyesi işçiyi kapsayacak.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), örgütlü olduğu 33 işletmeye bağlı 44 fabrikada çalışan yaklaşık 11 bin üyeleri adına Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile yapacakları Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde masaya getirecekleri taleplerini açıkladı. Kadıköy Belediyesi Evlendirme Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında salona “Metal işçileri 2021-2023 MESS gurup TİS taleplerini açıklıyor” pankartı asıldı.
Toplantıda konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, metal işkolu grup toplu sözleşmelerinin özel sektördeki en büyük toplu sözleşme olduğunu belirterek, MESS’le yapılan grup toplu iş sözleşmesinin başka sektörleri de etkilediğini ifade etti. Serdaroğlu, bu nedenle “metal işçisi kazanırsa herkes kazanır” sözünün gerçek bir duruma işaret ettiğini vurguladı.

ŞİRKETLER YÜKSELİRKEN İŞÇİLER KÜÇÜLÜYOR

Metal işçilerinin aldığı ücretlerin yoksulluk sınırının altında olduğunu söyleyen Serdaroğlu, şirketlerin karının ise yüzde 500 olduğuna dikkati çekti. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketinin 2020 yılındaki karının yüzde 55 arttırdığı bilgisini veren Serdaroğlu, MESS’e üye ve borsada (BİST’te) işlem gören işyerlerinde 2020 1. çeyrek verileri ile 2021 1. çeyrek verilerini karşılaştırıldığında net karlarda ise yüzde 585 artış görüldüğünü kaydetti.

TÜİK GERÇEKLERİ YANSITMIYOR

TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığını söyleyen Serdaroğlu, “Artık hiç kimse resmi enflasyona inanmamaktadır. Çünkü TÜİK’in açıkladığı enflasyonun bir gerçekliği kalmamıştır. Merkez Bankası başkanı bile geçtiğimiz günlerde 2021 yılı enflasyonunun yüzde 30 olacağını söylemiştir” dedi.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

Sendika ayrımı gözetmeden, tüm metal işçilerinin birlikte mücadele etmesi gerektiğinin altını çizen Serdaroğlu, sözlerini söyle sürdürdü: “Tüm metal işçilerinin birlikte mücadelesi haklarımızın alımını kolaylaştıracaktır. Sendika ayrımı yapmadan sözleşme kapsamındaki tüm metal işçisi kardeşlerime verecekleri bu zorlu mücadelede kolaylıklar ve başarılar diliyorum.”

TEKLİFLER

Bu dönemki toplu sözleşme taleplerini açıklayan Serdaroğlu, ücret tekliflerini ve 6’şar aylık zam dönemleri tekliflerine dair şunları söyledi:

“*İlk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 10 oranında artırılmasını istiyoruz.

* Saat ücreti 20 TL’nin altında kalan işçilerin saat ücretlerine 20 TL’yi geçmemek üzere 0,70 kuruş iyileştirme yapılmasını istiyoruz.

* Bu iyileştirmeden sonra, ilk 6 aylık dönem için öncelikle tüm ücretlerin yüzde 9 artırılmasını, ardından da saat ücretlerine 4,60 TL zam yapılmasını istiyoruz.

* Bu ücret zam teklifimizin karşılığı oransal olarak ilk 6 aylık dönem için yüzde 30,89’dur.

* Altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi.

* Altı aylık dönemde enflasyon oranına 4 puan eklenmesi.

* Altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi.”

* Sosyal haklarda 1. yıl için ortalama yüzde 45, ikinci yılı için ise enflasyon artı 4 puan artış teklif ediyoruz.