Çanakkale İdare Mahkemesi, alkol satış yasağı kapsamında kesilen cezaları Anayasa’ya ve kanununa aykırı buldu
30 Nisan’da ilan edilen kapanma döneminde “tekel büfelerinin kapalı olması ve market, bakkal, büfe gibi yerlerde alkol ürünün satılmaması” kararı tartışma yaratmıştı. Çanakkale’de tekel büfesi işleten Deniz Öztürk,Çanakkale Valiliği’nin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda aldığı karar nedeniyle kapatma döneminde dükkânını kapatmak zorunda kaldı.
Bunun üzerine Öztürk, ilgili karar hakkında yürütmesinin durdurulması ve iptali için Çanakkale İdare Mahkemesine başvurdu.
Öztürk’ün dava açması ve davanın basında yer almasının ardından polisin tacizi de başladı. Büfesinin üst katında yaşayan Öztürk’ün akşam saatlerinde dükkânında kalan bilgisayarını almak için aşağı inmesiyle polisin gelmesi bir oldu.
Polisin Öztürk’e işyerinin açık olmaması gerektiğini söylemesi üzerine Öztürk de bilgisayarını almak için girdiğini ve hemen çıkacağını söyledi. Öztürk’ün dükkânda vakit geçirmemesine ve herhangi birine satış yapmamasına rağmen polis, 900 TL idari para cezası kesti.
Öztürk, İdare Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun yanı sıra kesilen para cezasına itiraz için Çanakkale 2. Sulh Ceza Hakimliğine başvurdu. Çanakkale 2. Sulh Ceza Hakimliği, Öztürk’ün itirazını haklı buldu.
Hakimlik, verdiği kararda Öztürk’ün İdare Mahkemesine yaptığı başvuru konusuna da girerek olağan koşullarda anayasal hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri’yle sınırlandırılamayacağı, sınırlandırmanın ancak kanunla yapılabileceğini şöyle ifade etti:
“Olağan dönemde temel hak ve hürriyetler sınırlandırılırken, sınırlamanın kanunla yapılması ve sınırlamanın anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere dayanması gerektiği, COVID-19 kapsamında alınan temel hak ve hürriyetleri sınırlandıran tedbirlerin de anayasa uyarınca kanunla öngörülmelerinin gerektiği, kanunla öngörülmemiş bütün tedbirlerin anayasanın 13.maddesinde hükme bağlanan “…ancak kanunla sınırlanabilir” şartına aykırı olduğu, tedbir kararı alacak veya alınan tedbir kararlarını uygulayacak idareye de bu yetkinin aynı şekilde ancak kanunla verilebileceği anlaşılmakla, verilen idari yaptırım kararının anayasaya aykırı olduğu kanaatine…”
“1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 64. maddesine de değinen hakimlik, tekel büfelerin kapatılmasını salgın hastalıklarda 7 maddeyle sıralanmış olan alınacak tedbirlerin herhangi birine uygun olmamadığı ve COVID-19’un 57. maddede belirtilen hastalıklardan olmadığı gerekçesiyle idarece uygulanan idari para cezasını hukuki dayanaktan yoksun olduğundan bahisle kaldırılmasına” dayanarak Öztürk’e kesilen idari para cezasını kaldırdı.
Öztürk’ün İdare Mahkemesi’ndeki alkol satış yasağının durdurulması ve iptali için açtığı dava hâlâ sürüyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…
28 Ocak'tan bu yana görüntü vermeyen MHP lideri Devlet Bahçeli, aylar sonra ilk kez ortaya…
Özelde AKP genelde ise İslamcılık, darbe-cunta karşıtlığı üzerinden kendilerini tanımlama “hakkını” çoktan yitirmiştir. 15 Temmuz…
ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzden fazla ülkeye ek gümrük vergileri uygulanacağıını açıklamasından sonra, dünya ticaretindeki…