Çiftçi isyan etti: Ben dahil her şeyim icraalık
Tarım kredi borcunu ödeyebilmek için evini satan, traktörüne de haciz gelen Samsunlu çiftçi içinde bulunduğu durumu şu sözlerle anlatıyor: “Ekiyoruz, üretiyoruz. Ama ben de dahil her şeyim icralık..."
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü, icra ve takip işlemlerinin 31 Mart’a kadar ertelendiğini duyurdu. Ancak geçen zaman içerisinde borçların faizleri artmaya devam etti. Türkiye’nin farklı bölgelerinde sesini duyurmaya çalışan üreticiler, bir buçuk ay içerisinde dört defa Ankara’nın yolunu tuttu. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü, TBMM’ ve Tarım ve Orman Bakanlığı önünde eylem yaptı. Çiftçiler, birkaç gün içerisinde gerekli açıklamalar yapılacağı sözü verilerek tekrar evlerine, ekemediği tarlaya, kullanamadığı traktörünün başına gönderildi.
Samsun’un Bafra ilçesi Karıncak köyünde karnabahar, brokoli, lahana üreterek geçimini sağlayan Ufuk Varlı da binlerce mağdur çiftçilerden biri. Varlı, ürettiği brokolinin, karnabaharın fiyatlarından ve kredi borçlarını ödeyememekten şikayetçi.
29 yaşındaki genç çiftçi, borcunu kapatabilmek için evine varana kadar sattığını, şimdi de traktörünün icralık olduğunu söyledi. “Bu borçları nasıl ödeyeceğiz” diyen Varlı, yaşadığı sıkıntıları ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:
“2013’te TKK’dan borç aldım. Faizlerle 300 bin lirayı bulan borcumu kapatmak için evimi, 4 ineğimi sattım. 175 bin borcum kaldı ama şimdi yine faizle borç artmıştır. Bu borcu nasıl ödeyeceğiz. Bir fidenin tanesi 45 kuruş.1 ton karnabahar 500 lira, 100 lirada mazot yakıyoruz. Çiftçi para kazanamıyor ki… Fırsatçılar para kazanıyor. Ürün, para etmiyor. Karnabaharın tanesi 50 kuruş. Bunun gübresi var, mazotu, elektriği var. Kime satacağız bu kadar malı. Elimde 2 buçuk ton lahana var. Hale götüreceğiz. Orada satabilecek miyiz? TKK traktörlerimizi haczetti. Hale korka korka gidiyoruz. Acaba jandarma yolumuzu keser mi, motorumuzu bağlar mı? millete göre çiftçi çok para kazanıyor. Şimdi ben de dahil her şeyim icralık…”