Cihatçı terör örgütü Taliban'ın hakimiyetindeki Afganistan'da kadınlar sokaktan silindi

Taliban Pazar günü Afgan başkentini ele geçirdiğinden beri, kadınlar büyük ölçüde geride kaldı. Afgan kadınlar her an özgürlüklerinin ve hayatlarının elinden alınabileceği endişesiyle yaşıyor

Cihatçı terör örgütü Taliban'ın hakimiyetindeki Afganistan'da kadınlar sokaktan silindi

Cihatçı terör örgütü Taliban’ın hakimiyeti ele geçirdiği Afganistan’da hayat normale dönüyor fakat uygulanan şeriat rejimi kadınlara korku ve endişe veriyor. Afganistan’ın başkenti Kabil’in kalabalık caddelerinde Taliban sonrası neredeyse hiçbir şey değişmemiş gibi görünüyor. Esnaf rengarenk mallarını düzenliyor ve polis trafiği yönlendirirken insanlar aceleyle koşuşturuyor. Ancak sokaklarda neredeyse hiç kadın yokor. Taliban Pazar günü Afgan başkentini ele geçirdiğinden beri, kadınlar büyük ölçüde geride kaldı. Afgan kadınlar her an özgürlüklerinin ve hayatlarının elinden alınabileceği endişesiyle yaşıyor

Burkalar son yirmi yılda Kabil’de çok daha az yaygın bir görüntü haline geldi ancak Taliban’ın yönetimi devralmasının ardından satışlarda bir artışa yol açtı.

DAHA AZ KADIN SOKAĞA ÇIKIYOR

CNN’inin haberine göre, Kabil’de birkaç gün öncesine kıyasla artık çok daha az kadın sokağa çıkıyor. Dış dünyaya çıkabilenler ise genellikle yüzlerini peçe ile kapatıyor. Son on yılı kariyerlerini inşa ederek geçiren eğitimli, korkusuz kadınların çoğu, umutsuzca bir çıkış yolu arıyor ve Taliban tarafından hedef alınabileceklerinden endişe ediyor.

Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen, Afganistan’da yönetimi ele geçirmeleri sonrasında bir televizyon kanalına konuk oldu. Shaheen konuşmasında, kadınların burka giyme zorunluluğunun olmayacağını ancak başörtüsünün zorunlu olacağını söyledi. Ancak, dükkan sahibi, çoğu erkek olan müşterilerinin korktuklarını ve eşleri, kızları ve hayatlarındaki diğer kadınlar için burka satın aldıklarını çünkü bundan böyle burka giymenin kendilerini güvende tutmanın tek yolu olabileceğini düşündüklerini söyledi.