Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Çin ve Afganistan Dışişleri Bakanları Tacikistan’da buluştu

Reklam

Wang Yi, Çin’in Afganistan ile stratejik ortaklık ilişkilerine büyük önem verdiğini ve Afganistan tarafıyla üst düzey temasları yoğunlaştırmaya, dünyaya olumlu ve barışçıl bir sinyal göndermeye hazır olduğunu belirtti.

Wang, salgının üstesinden gelene kadar Afganistan’a aşı yardımı başta olmak üzere her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini vurgulayarak, Afganistan hükümetinin ülkede bulunan Çin vatandaşlarının can güvenliğini etkin şekilde korumasını ümit ettiklerini dile getirdi.

ABD ve NATO’nun Afganistan’dan çekilmeleriyle Afganistan’daki gerginliğin hızla tırmandığını ve çatışmanın büyüdüğünü belirten Wang Yi, Afganistan’ın en acil görevinin iç savaş çıkmasını engellemek olduğunun altını çizdi. Bakan Wang, bunun için Afganistan’da iç müzakerelerin yeniden başlatılması, siyasi bir uzlaşma planı çıkarılması, özellikle çeşitli terörist güçlerin bu sürede güçlenmesinin ve Afganistan’ın tekrar teröristlerin toplanma yeri haline gelmesinin önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Wang Yi, Afganistan’daki tüm etnik gruplar ve siyasi güçlerin barışı korumak için sorumluluk üstlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, Afganistan hükümetinin barış görüşmelerinde ısrarcı olup ülkenin yeniden inşası için gerekli koşulları yaratması, Taliban’ın ise tüm terörist güçlerle ilişkisini kararlılıkla kesmesi gerektiğini dile getirdi.

Çin’in Afganistan’ın iç işlerine hiç karışmadığını, jeopolitik bir amaç gütmediğini ve Afganistan’ın bağımsızlığı, egemenliği ile toprak bütünlüğünü korumasını desteklemeye devam edeceğini söyleyen Wang Yi, Afganistan halkının kendi ülkesini yönetme yeteneğine sahip olduğuna inandığını kaydetti.

Wang Yi, Çin’in Afganistan’daki ilgili tüm tarafların barış müzakerelerini Çin’de düzenlemesine imkan tanımak gibi kolaylıklar sağlamaya ve Afganistan sorununun siyasi çözümüne katkıda bulunmaya istekli olduğunu belirtti.

Afganistan Dışişleri Bakanı Hanif Atmar, öncelikle Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kuruluşun 100. yıl dönümü nedeniyle Wang Yi’ye tebriklerini iletti. Atmar, Afganistan tarafının Çin’le siyaset, ekonomi, güvenlik gibi alanlarda iş birliğini geliştirmeyi beklediğini söyledi.

Atmar, Çin’in Afganistan sorunu konusundaki tutumunu kabul ettiklerini belirterek, ikili ve çok taraflı çerçeveler altında Çin ile iş birliğini güçlendirip Afganistan sorununun siyasi yollardan çözülmesini desteklediklerini kaydetti.

Atmar, Afganistan’ın Çin ile güvenlik alanındaki iş birliğini kuvvetlendirerek Doğu Türkistan İslami Hareketi dâhil terör örgütleriyle mücadele etmeye devam edeceğini ve herhangi bir terör örgütünün Afganistan’da Çin’e zarar verecek bir şey yapmasına asla izin vermeyeceklerini vurguladı.

Salgınla mücadele konusundaki desteği için de Çin’e teşekkür eden Atmar, Afganistan’ın ülkedeki Çinli personel ve kurumların güvenliğini sağlamak için elinden geleni yapacağının altını çizdi.

Reklam

Önceki Haberler

Depremde 48 yurttaşın öldüğü Serdarbey Apartmanı davası ertelendi

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihli depremlerde yıkılan ve 43 yurttaşın öldüğü Serdarbey Apartmanı'na ilişkin dava sürüyor.…

19 Eylül 2024 16:07

Kızılay’ın verdiği altın madalyada altın oranı sıfır çıktı

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Kızılay'ın yardımseverlere verdiği "altın madalya beratı”ndaki altın oranının binde sıfır…

19 Eylül 2024 15:23

Hizbullah açıkladı: Telsiz patlamalarında 25 mensubumuz öldü

Lübnan Hizbullahı, telsiz patlamalarının ardından 25 mensubunun öldüğünü açıkladı. İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim…

19 Eylül 2024 15:10

DİSK’ten AKP’ye enflasyon tepkisi

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, AKP iktidarının ekonomi politikalarını eleştirerek; "'Enflasyonun nedeni ücretler' dediler, yıl…

19 Eylül 2024 12:13

Reşit Kibar için Hopa’da başlatılan ‘yaşam nöbeti’ devam ediyor

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Çifteköprü mevkiinde yaşam alanları savunurken öldürülen Reşit Kibar için Cankurtaran bölgesinde…

19 Eylül 2024 12:06

Narin Güran soruşturmasında son durum ne?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye ilişkin "Esad ile görüşmeye…

19 Eylül 2024 11:59
Reklam