Covid-19'da ilaçlı dönem başlıyor
Pfizer’den yapılan açıklamada, Covid-19’a karşı geliştirilen koronavirüs hapının Faz 2 ve Faz 3 denemelerinde hastaneye yatışları ve ölümleri yüzde 89 oranında düşürdüğü belirtildi.
Pfizer’in açıklamasına göre araştırmaya katılanlara yeni hap ile piyasada olan antiviral ilaç ritonavir birlikte verildi. Paxlovid adı verilecek bu bileşik tedavide, günde iki kez üçer hap içilecek.
Pfizer, acil kullanım yetkisi başvurusu kapsamında ön deney sonuçlarını ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresine (FDA) teslim edeceğini belirtti.
1219 hasta üzerinde çalışan Pfizer, obezite veya ileri yaş gibi ciddi hastalık gelişimi için en az bir risk faktörü olan hafif ve orta şiddette Covid tanısı konan kişiler arasında hastaneye yatışlar veya ölümleri inceledi.
Bunlar içinden semptomların başlamasından itibaren 3 gün içinde Pfizer ilacı verilenlerin sadece yüzde 0.8’i hastaneye kaldırıldı ve tedaviden 28 gün sonra hiçbiri ölmedi.
Plasebo verilen grupta ise hastaların yüzde7’si hastaneye kaldırıldı ve 7’si öldü.
Semptomların başlamasından itibaren 5 gün içinde ilaç verilenlerden de benzer sonuçlar geldi. Tedavi görenlerin yüzde 1’i, plasebo grubunun ise yüzde 6.7’si hastaneye kaldırıldı. Plasebo grubu 10 ölü verdi.
Antiviral ilaçlardan en çok etkiyi alabilmek için enfeksiyon yayılmadan önce mümkün olduğunca erken kullanılması gerekiyor.
Merck’in deneyinde ilaç semptomların başlamasından itibaren 5 gün içinde verilmişti.
Pfizer, tedavinin yan etkilerini ayrıntılı olarak açıklamadı, ancak hem tedavi hem de plasebo hastalarının yaklaşık yüzde 20’sinde olumsuz reaksiyonların meydana geldiğini söyledi.
Pfizer CEO’su Albert Bourla yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Bu veriler, düzenleyici kurumlardan onay aldığı takdirde oral antiviral adayımızın hastaların hayatını kurtarma, Covid enfeksiyonlarının şiddetini azaltma ve 10 hastaneye yatıştan 9’unu ortadan kaldırma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.”
Bulaşıcı hastalık uzmanları, Kovid’i yaygın aşı kullanımı yoluyla önlemenin pandemiyi kontrol etmenin en iyi yolu olmaya devam ettiğini, ancak Amerikalıların yalnızca yüzde 58’inin tam aşılı olduğunu ve dünyanın birçok yerinde aşıya erişimin sınırlı olduğunu belirtti.
Pfizer’in proteaz inhibitörleri sınıfından ilacı, koronavirüsün çoğalmak için ihtiyaç duyduğu bir enzimi bloke etmek üzere tasarlanmış bulunuyor. Merck’in Molnupiravir’i ise virüsün genetik koduna hatalar sokmak için tasarlanmış farklı bir etki mekanizmasına sahip.
Bu haber en son değiştirildi 5 Kasım 2021 15:01 15:01
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…
28 Ocak'tan bu yana görüntü vermeyen MHP lideri Devlet Bahçeli, aylar sonra ilk kez ortaya…
Özelde AKP genelde ise İslamcılık, darbe-cunta karşıtlığı üzerinden kendilerini tanımlama “hakkını” çoktan yitirmiştir. 15 Temmuz…
ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzden fazla ülkeye ek gümrük vergileri uygulanacağıını açıklamasından sonra, dünya ticaretindeki…