Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Dünya Sağlık Örgütü Sinovac ile ilgili ilk incelemesini tamamladı

Reklam

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’de de kullanılan koronavirüs aşısı Sinovac’a ilişkin incelemesini açıkladı.

Kurumun internet sitesinden paylaşılan raporda, Sinovac aşısının 60 yaş altındaki kişilerde Covid-19’u engellemekte etkili olduğu belirtildi. Ancak DSÖ, Sinovac’ın klinik denemelerinde ciddi yan etkilere dair verileri yetersiz buldu. Kurumun aşının etkisine güvendiği yaş aralığını ’18-59′ olarak vermesi dikkat çekti.

Değerlendirme, DSÖ’nün aşılarla ilgili verileri inceleyip tavsiyelerde bulunan Stratejik Aşı Uzmanlar Grubu (SAGE) tarafından yapıldı. Bağımsız uzmanlardan oluşan SAGE, Sinovac’ın CoronaVac isimli aşısının Çin, Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Şili’deki Faz-3 klinik denemelerinin sonuçlarını inceledi.

DSÖ’nün internet sitesinde yayımlanan raporda, “CoronaVac’ın iki dozunun yetişkinlerde (18-59 yaş arası) PCR teyitli hastalığı önlediğine çok güveniyoruz” denilse de, verilerde bazı eksiklikler olduğu görüşü paylaşıldı. Raporda, Sinovac aşısının hamilelik, daha ileri yaştaki kişiler ile başka hastalıkları olan kişilerde güvenlik ve klinik koruma, aşı sonrası görülebilecek nadir yan etkilerin izlenmesi gibi alanlardaki verilerinde ‘boşluklar’ olduğu belirtildi.

SAGE, aşının 59 yaş ve altındaki kişilerde ciddi yan etki görülme riskinin düşük olduğuna dair bildirime ‘orta düzeyde güven duyduğunu’, bu riskin 60 yaş üzerindeki kişilerde düşük olduğu tezine de ‘düşük düzeyde’ güven duyduğunu açıkladı. Raporda, komorbiditesi (yan hastalıkları) bulunan kişiler ile Covid-19’u ağır geçirme riski yaratan sağlık sorunları içindeki kişilerde yan etki riskinin düşük olduğu bildirimine de ‘düşük düzeyde’ güven duyulduğu belirtildi.

Reklam

Önceki Haberler

Eğitim – İş Bursa Şube’de Genel Kurul başladı: Mücadele bitmeyecek

Eğitim – İş Bursa Şubesi 7. Olağan Genel Kurul toplantısı Ördekli Kültür Merkezi’nde başladı. Yeliz…

11 Mayıs 2024 18:21

Erzurum’da belediye başkanı istibdat rejimini ilan etti: Gazetecilerin kitaplarının standa konulmasına yasak!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarında Kırmızı Kedi Yayınevi’ne ait gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu,…

11 Mayıs 2024 17:55

Şamil Tayyar: Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında MİT devrede

Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili edindiği bilgileri paylaştı. Tayyar, "Ankara…

11 Mayıs 2024 15:20

Gençlik beş ilde laiklik buluşmaları düzenliyor: Karanlığa teslim olmayacağız!

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler Türkiye'nin farklı noktalarında "Laiklik Özgürlüktür" başlıklı etkinlikler düzenliyor.

11 Mayıs 2024 12:00

Laiklik Meclisi’nden “Emperyalizm ve Laiklik” konulu video: Konuşmacı Dr. Alper Akçam

Laiklik Meclisi üyesi Dr. Alper Akçam'ın "Emperyalizm ve Laiklik" başlıklı bir videosu yayımlandı.

11 Mayıs 2024 11:30

Filistin’in BM’ye üyeliği ile ilgili karar: Gözlemcilikten bir adım ilerisine geçildi

BM Genel Kurulu, Filistin'in BM üyeliğinin BMGK'de tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı…

11 Mayıs 2024 10:55
Reklam