EGM polislerin görüntülerinin kaydedilmesini yasakladı
Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) yaptığı açıklamaya göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 1 Mayıs öncesinde bir genelge yayımlayarak polislerin görüntülerinin ve seslerinin kaydedilmesine izin verilmeyeceğini açıkladı.
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgede, eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına karar verildiği bilgisi yer alıyor.
Yayımlanan genelgede alınan karara gerekçe olarak ise kayıtların sosyal medyada paylaşılmasının “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunulurken görüntü ve ses kaydeden kişilerin polisin işini yapmasına engel olduğu söylendi.
Genelgede, “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi” ifadeleri kullanıldı.
Genelgeyi paylaşan ÇHD konuyla ilgili açıklamasında, “İçişleri Bakanlığı’ndan 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!” ifadelerine yer verdi.
EGM’nin genelgesine tepki gösteren DİSK Basın-İş açıklamasında, “Emniyet Genel Müdürlüğünün amacı kişilik haklarını korumak değil, suçluyu gizleme çabasıdır. Yasal haklarını kullanan insanların keyfi olarak gözaltına alınmasını, dövülmesini, “amirim aralarına girip karıştırayım mı” ya da “Hadi dağılın lan”, “Yukarıya bakmayın” sözlerinin halka aktarılmasının engellenmesi isteğidir.” ifadelerini kullandı.
O açıklama şöyle:
“Yasaklar ülkesinde bugün karşılaştığımız yasak pes dedirtecek türden, ama elbette pes etmeyeceğiz. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge ile polise, gösteriler sırasında görüntü ve ses kaydı alınmasının engellenmesi talimatı verildi. Gerekçe ise ‘kişilik haklarını korumak’.
Nedir bu genelgenin gerekçesi; Tıpkı ABD’nin savaş bölgelerinde sadece iliştirilmiş gazetecilere görüntü almak hakkı vermesi gibi, istenmeyen görüntüler ortalığa dökülmesin kaygısı.
Dünyanın dört bir köşesinde sadece profesyonel gazeteciler değil, yurttaş gazeteciler de bir çok haberin kamuoyuna iletilmesi için çalışmaktadır. Büyük medya kuruluşları dahi haber akışı için yurttaş gazetecilerden gelen bilgi ve görüntüleri kullanmaktadır. ABD’de polisin George Floyd’u öldürürken gösteren görüntüler de böyle ortaya çıkmıştı.
Emniyet Genel Müdürlüğünün amacı kişilik haklarını korumak değil, suçluyu gizleme çabasıdır. Yasal haklarını kullanan insanların keyfi olarak gözaltına alınmasını, dövülmesini, “amirim aralarına girip karıştırayım mı” ya da “Hadi dağılın lan”, “Yukarıya bakmayın” sözlerinin halka aktarılmasının engellenmesi isteğidir. Emniyet Genel Müdürlüğü eğer kişilik haklarını düşünüyorsa öncelikle her sokakta, dükkanda yetkisiz ve izinsiz kişiler tarafından kurulan kameraları engellemelidir. MOBESE’ler veya taksilere yerleştirilen kameralar ile uyarı olmaksızın yapılan kayıtlara son verilmelidir.
*Kamuya açık alanda meydana gelen ve kamuoyunu ilgilendiren her türlü olayın anayasa ve uluslararası sözleşmeler tarafından korunan ifade ve basın özgürlüğü kapsamında olduğunu anımsatırız.* Bu nedenle yayınlanan genelgeye karşı yasal haklarımızı kullanacağımızı ve gerçekleri iletmeye devam edeceğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz.”
Bu haber en son değiştirildi 30 Nisan 2021 14:45 14:45
Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan Ahmet Hazım Uluşahin İmam Hatip Ortaokulu Müdürü H.A.,’nın 10 yaşındaki E.A…
Baltimore’daki Uluslararası İlişkiler Konseyi’nde bu ay başında konuşan Ford, Şara ile temasa, 2023’te bir İngiliz…
İzmir’de iki kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesine ilişkin 42 sanıklı davanın 6'ncı celsesi tamamlandı.…
Sinop’ta Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş.’nin, Boyabat'ta adrese teslim ihaleyle aldığı orman ve tarım…
Ahmet Minguzzi’nin öldürüldüğü bıçağın 'yasak niteliği taşıyan' bıçaklardan olmadığına karar verildi. Kadıköy Bit Pazarı'nın üstündeki…
TPI Composites işçileri, saldırıya uğrayan Temel Conta işçilerini ziyaret etti. Ziyarette, "Kaç gün olursa olsun…