Ekonomi Reform Paketi'ne tepki: Tarımın bozulan tadını çözmekten uzak
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Ekonomi Reform Programı'nı, “Tarımın bozulan tadını çözmekten uzak, birkaç harf" olarak değerlendirdi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Baki Remzi Suiçmez AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç gün önce açıkladığı, “Ekonomi Reform Programı’nı, “Tarımın bozulan tadını çözmekten uzak, birkaç harf” olarak değerlendirilerek şu değerlendirmelerde bulundu.
TARIM DESTEKLERİ ARTIRILMADI AKSİNE AZALTILDI: Tarım ve gıda sektörümüzü yönetenler, önceki yılın yetersiz desteğini pandemi önlemi olarak gecikerek vermeyi müjde olarak sundular. Kuraklık tehdidi de ciddi olarak gündemde iken, 2021 yılı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi ile 2021 yılında gecikerek ödenecek 2020 yılı tarım desteklerini artırmadılar, aksine azalttılar.
MAALİYETLERDEKİ ARTIŞI GÖRMEZDEN GELDİLER: Döviz artışı olağanüstü bir dönem yaşarken, dövize bağlı mazot, gübre, ilaç, tohum, yem dahil girdi maliyetlerindeki artışı görmezden geldiler, vergi indirimleri dahil somut adım atmadılar.
KÜÇÜK ÇİFTÇİLER HACİZLERLE TASVİYE EDİLİYOR: Tarıma özel kredi koşullarını yok sayıp ve tarım sektörüne özgü ana para borcunu alındığı yıl üzerinden beş yıla kadar yapılandırıp faizleri yok sayarak çiftçi borcu yapılandırmasını ısrarla yapmayıp, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden küçük çiftçilerin hacizler ile tasfiyesini hızlandırıp, büyük sermaye lehine mülkiyet değişimini hızlandırdılar.
EKONOMİ REFORM PROGRAMI’NDA ÇİFTÇİYE DESTEK YOK: Cumhurbaşkanı, 12 Mart 2021 tarihinde, yeni “Ekonomi Reform Programı” açıkladı. İçinde, yerli üretime ve üreticiye destek yok. Açıklanan programın içinde, gıda tedarik zinciri yöneticilerinin kamu yönetimi üzerinden çiftçimizi sömürü düzenini devam ettirme, günaha ortak etme çabası var.
ÖZEL SEKTÖR KAZANSIN PRATİĞİ: ‘Dijital Tarım Pazarı’, ‘Sözleşmeli Üreticilik’, raflar için ‘Erken Uyarı Sistemi’, ‘Gıda Bankacılığı’ ve diğerleri ‘Özel sektör kazansın’ söyleminin pratiğidir. Tarım arazilerimizi ve meralarımızı korumadan, yerli ve milli üretim olmazsa, raflar dolmaz.