Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde ‘arabuluculuk’ iddiası

Reklam

Al-Araby al Jadeed gazetesi İsrail yönetiminin Mısır’ın üstlendiği arabuluculuk pozisyonunu Türkiye’ye verebileceğini iddia etti.

Geçen hafta AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile yaklaşık 40 dakika süren görüşmesi sonrasında Orta Doğu basınında da birçok iddia ortaya atıldı.

2014 yılından beri yayın yapan Al-Araby al Jadeed isimli gazete, Tel-Aviv yönetiminin Türkiye’nin İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapmasını istediğini yazdı.

Gazete, İsrailli yetkililerin bu konuyu Mısırlı arabuluculara aktardığını yazarken, “Kahire’deki yetkililer İsrail’in Mısırlı arabuluculuk heyetinin esirlerin takası konusunda bir şey yapmamasından rahatsızlık duyduğunu aktardı. Açıklamalara göre İsrail ile Türkiye arasında gelişen iyi ilişkilerle paralel olarak İsrail, Türkiye’nin bu hassas konularda yer almasını istiyor” ifadesine yer verdi.

İSRAİL’LE YENİDEN

Sözcü’nün aktardığına göre, bu iddia Türkiye, Mısır ya da Filistin tarafından doğrulanmazken bugün ise İsrail basınına bir Türk yetkili konuştu. İsrail’in en çok okunan gazetelerinden olan ve İbranice yayın yapan Israel Hayom’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, “Türkiye, İsrail ile Hamas arasındaki esir takasını gerçekleştirme sürecinde anlamlı bir rol üstlenmek için kayda değer bir süredir çalışıyor” dedi.

Bu açıklama ile ilgili de detaylı bir açıklama yapılmazken, Erdoğan ile İsrail’in yeni Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un geçen hafta gerçekleşen 40 dakikalık görüşmesinde bu konunun da masaya gelmiş olabileceği Arap basınında yer aldı. Uzun bir sürenin ardından Türk ve İsrailli yetkililerin doğrudan yaptığı bu telefon görüşmesinde taraflar ikili ilişkilerin geliştirilmesini görüştüklerini açıklamıştı.

İsrail ile Türkiye arasındaki gerilim 2010 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Danny Ayalon’un dönemin Türkiye Büyükelçisi Ahmet Oğuz Çelikkol’u alçak bir koltuğa oturtmasıyla başlamıştı. O dönemde alçak koltuk krizi olarak da bilinen gerilim sonrasında Çelikkol Ankara’ya çağrılmıştı.

Bu gerilimden kısa bir süre sonra Mavi Marmara krizi yaşanmış ve tansiyon yükselmişti. Zaman zaman Erdoğan ile İsrail’in eski başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki gerilim yükselse de Türkiye’nin bölgede temsilciliği bulunmaya devam etti. 2016 yılında göreve başlayan Mustafa Kemal Ökem 2018’de İsrail’in Gazze sınırında 60 Filistinliyi öldürmesinden sonra geri çağrılmıştı.

O dönemde Türkiye, İsrail Büyükelçisi Eitan Na’eh’i sınır dışı ederken İsrail de Türkiye’nin Kudüs başkonsolosunu aynı şekilde sınır dışı etmişti. Türkiye 2020 yılında Ufuk Ulutaş’ı büyükelçi olarak atadı.

Bu haber en son değiştirildi 18 Temmuz 2021 12:30 12:30

Reklam

Önceki Haberler

Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…

22 Kasım 2024 20:31

Rusya’dan Biden’a balistik füze tepkisi: Gitmek üzere olan yönetim gerginliği arttırıyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…

22 Kasım 2024 15:22

Füze saldırısına onay vermişti, ABD yine sorumluluk almayı reddetti

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…

22 Kasım 2024 14:30

Kılıçdaroğlu hakim karşısına çıkıyor

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…

22 Kasım 2024 14:20

Abdullah Gül’ün eski basın danışmanı yargılandığı ‘Ak trol’ davasından beraat etti

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…

22 Kasım 2024 14:16

Hakkında soruşturma başlatılan Fatih Altaylı’dan ilk açıklama

"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…

22 Kasım 2024 14:07
Reklam