Etiyopya'da 400 bin insan kıtlık çekiyor

Birleşmiş Milletler, yaklaşık bir yıldır çatışmaların yaşandığı Etiyopya'nın Tigray bölgesinde 400 bin insanın kıtlık içinde olduğunu duyurdu. 1.8 milyonun da, kıtlığın eşiğinde olduğu belirtildi.

Etiyopya'da 400 bin insan kıtlık çekiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Etiyopya’nın kuzeyinde askeri çatışmaların yaşandığı Tigray bölgesinde 400 binden fazla insanın kıtlık içinde olduğunu, 1.8 milyon kişinin de kıtlığın eşiğinde olduğunu duyurdu. BM Güvenlik Konseyi Tigray’daki durumu görüşmek için cuma günü bir araya geldi. Toplantıda konuşan BM İnsani Yardım Şefi Vekili Ramesh Rajasingham, Tigray’daki durumun son birkaç haftada çarpıcı bir biçimde kötüleştiğini ve çatışmalardan dolayı ‘gıda güvensizliğinde ve kıtlıkta endişe verici bir artış yaşandığını’ belirtti.

Kıtlık eşiğini aşan insanların sayısının 350 binden 400 bine çıktığına, 1.8 milyon insanın ise bu eşiğe bir adım uzaklıkta olduğuna işaret edildi. Rajasingham, “Pek çok insanın hayatı, bizim onlara gıda, ilaç ve diğer insani yardımları tedarik edebilmemize bağlı. Ve onlara hemen ulaşmalıyız. Gelecek hafta değil, hemen” ifadelerini kullandı.

1.7 MİLYON İNSAN YERİNDEN EDİLDİ, 60 BİN KİŞİ SUDAN’A KAÇTI

Bölgede, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalarda kaç sivil ya da askerin öldüğü bilinmiyor. BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, 1.7 milyon insanın evlerinden edildiğini, 60 binden fazla insanın komşu ülke Sudan’a kaçtığını belirtti. DiCarlo, Tigray’ın önceki bölgesel yönetim liderlerinin elektrik ve interneti bulunmayan, bölgenin başkenti Mekele’ye döndüğünü belirtti. DiCarlo, “Temel altyapı imha edildi, bölgeye giren ya da bölgeden çıkan uçak da yok” ifadelerini kullandı. DiCarlo, ayrıca bölgede daha fazla çatışma ve güvenlik konusunda durumun daha da kötüleşme riskinin endişe verici olduğunu aktardı.

‘5.2 MİLYON İNSANIN GIDA YARDIMINA İHTİYACI VAR’

BM, ulaşması zor alanlara yardım göndermeyi planlıyor. Ancak BM Gıda Programı kapsamında, Mekelle’de 1 milyon insana 1 ay boyunca yetecek kadar tedarik bulunduğu belirtildi. “5.2 milyon insanın gıda yardımına ihtiyacı var. Elimizdeki sağlık, su, temizlik ve gıda dışı yardımlar da tükenmek üzere. Kıtlık yalnızca gıdayla bertaraf edilmez” diyen BM İnsani Yardım Şefi Vekili Ramesh Rajasingham, Tigray’daki bütün güvenlik güçlerini insani yardım çalışanları ve tedarikleri için en hızlı ve etkili olan güvenli yollara erişim yaratmaya davet etti.
Rajasingham, Tekeze Nehri’nin köprüsünün tahribatının ana tedarik yollarını tıkadığını ve bölgeye gıda ve diğer hayat kurtarıcı yardımların iletilemediğini belirtti ve hükümeti kıtlığın daha da yaygınlaşmasının önüne geçmek için söz konusu köprüleri ivedilikle onarmaya davet etti. “Tigray’da gördüğümüz bir koruma krizi” diyen Rajasingham, çatışmalar esnasında sivillerin öldürüldüğünü, ve bin 200’den fazla cinsiyete dayalı şiddetin kaydedildiğini ifade etti, bu olayların artacağı uyarısında bulundu.

BM Etiyopya Elçisi Taye Atske Selassie, bölgede diyalog çağrısı yaparken, işlenen suçların cezasız kalmaması gerektiğini belirtti. ABD’nin Etiyopya Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, BM toplantısının, Tigray halkına ve çatışmanın taraflarına, BM’nin bölgede yaşananlardan ötürü endişeli olduğunu duyurmak ve yaşananların yakından izlendiğini göstermek için önemli olduğunu ifade etti. “Umuyorum ki, durum düzelmezse Güvenlik Konseyi daha başka adımlar atacaktır” dedi.