HABER MERKEZİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 22 Mayıs 2021’de milletvekili ve 31 Temmuz 2021’de devlet başkanlığı seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi 15 Ocak’ta imzaladı.
Filistin’de son devlet başkanlığı seçimleri 2005’te, milletvekilliği seçimleri ise 2006’da yapılmıştı. Devlet başkanlığı seçimlerine katılmayan İhvancı Hamas milletvekilliği seçimlerine girerek mecliste çoğunluğu elde etmiş, Fetih Hareketi ise ikinci olmuştu. Devlet başkanlığı seçimlerini ise Mahmud Abbas kazanmıştı.
Filistinli gruplar arasında yaşanan gerginlikler ve çatışmalar nedeniyle, Başkanı Abbas liderliğindeki Fetih Hareketi Batı Şeria’yı yönetimi altında tutarken, Hamas ise kontrolü sağladığı Gazze’de ikinci bir hükümet kurmuştu.
Filistin’de 14 yıl aranın ardından gerçekleşecek seçimlere ilişkin hazırlıklar çerçevesinde, 12 Filistinli örgütün lideri geçtiğimiz Salı günü Mısır’ın başkenti Kahire’de yan yana gelerek, 2 gün süren toplantıların ardından uzlaşma diyalogunu tamamlayarak ortak bir açıklamada bulundular.
Açıklamada özetle “Filistinliler arasındaki Ulusal işbirliği, Filistin ulusal meclisi seçimlerinin birlikte yapılmasını ve ardından hep birlikte Filistin Yönetiminin cumhurbaşkanı seçimlerinin yapılmasını içeriyor ” denilirken, gruplardan toplantı sonrası yayımlanan kapanış bildirisinde, seçimlerle ilgili üzerinde anlaşmaya varılan maddeler şöyle sıralandı:
“Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın 15 Ocak 2021 tarihinde yayınladığı başkanlık kararnamesine göre önce Yasama Konseyi seçimleri ve ardından devlet başkanlığı seçimleri yapılacak ve daha sonra da mümkün olan yerlerde seçimlerle, mümkün olmayan yerlerde ise mutabakatla Ulusal Konsey oluşumu tamamlanacak. Filistinli gruplar, Filistin Kurtuluş Örgütü’nü (FKÖ) harekete geçirmek, geliştirmek ve ulusal direniş programını güçlendirmek amacıyla mart ayında Kahire’de Ulusal Konsey Başkanlığı ve Merkez Seçim Komitesinin huzurunda yeni Ulusal Konsey’in oluşumunun tamamlanacağı temeller ve mekanizmalar üzerinde mutabakata varacak bir toplantı yapacak.”
Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril er-Racub toplantı sonrası Filistin resmi televizyonuna yaptığı açıklamada bir sonraki Filistin hükümetinin, ulusal birlik hükümeti olacağını ve bölünmüşlüğün kalıntılarını sona erdirmenin görevleri arasında bulunacağını bildirirken şunları kaydetti:
“Filistinli gruplar arasındaki bölünmüşlük meselesinin kalıntıları hususunda bir komite oluşturulması ve bu komitenin hazırladığı raporu Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a sunması konusunda mutabık kaldık. Abbas seçilen raporu hükümete sevk edecek. Seçilen hükümet tüm Filistinliler için ulusal birlik hükümeti olacak. Ayrıca adalet ve eşitlik mantığına dayalı olarak, işlevsel, idari veya yasal yönden tüm kalıntıları sona erdirme sorumluluğu taşıyacak.
Filistinli grupların Kahire’de anlaşmaya varması, ulusal ortaklığın hayata geçirilmesi ve bölünmenin bitirilerek birliğin sağlanması yolunda atılan ilk adım. Bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve faşist hükümeti için hüzünlü bir gün. Halkımız sevinmeli.”
Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ise Hamas’a ait El-Aksa Televizyonu’na verdiği röportajda, Mısır’ın yaklaşan seçimlerle ilgili üzerinde anlaşılan her şey için garanti verdiğine işaret ederek, Mısır ve Katar’ın özellikle seçimlerin şeffaflığını, sonuçlarına saygı duyulmasının yanı sıra Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki siyasi özgürlükleri güvence altına almak için anlaşmanın uygulanmasını takip edecek komiteye katılmayı teklif ettiğini söyledi.
Anlaşmayı imzalayan örgütlerden Filistin Halk Mücadele Cephesi (PPSF) Genel Sekreteri Majdalani Ahmed ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bugün, Filistin siyasi güçleri tarafından ulusal ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya ve halkımıza çok fazla acıya mal olan bölünmenin siyah aşamasına son vermeye yönelik yeni bir tarihin başlangıcı diyebiliriz. Kuşkusuz uzlaşma ve bölünmenin sona ermesi, Filistin davasını devam eden birçok bölgesel ve uluslararası değişikliğin olduğu bir zamanda uluslararası ilginin merkezine koyacaktır.”
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ise ulusal diyalog öncesinde genel seçim kararının doğru olmadığını bildirmişti. FHKC’den yapılan yazılı açıklamada, “Ulusal diyalog önündeki seçim kararı, bölünmenin sona erdirilmesi için bir garanti oluşturmuyor. Ulusal çıkarlar, çeşitli siyasi ve örgütsel konuları, ulusal ortaklık kurallarını ele almak için ulusal diyaloğa öncelik verilmesini gerektirir.” ifadelerine yer verilmişti.
Ülkenin her alanında ayrı bir yıkım yaratan rejim, suç ittifakına dönüşmüş durumda. MHP’li 3 vekilin…
ABD Başkanı Joe Biden, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Netanyahu hakkındaki tutuklama emrinin "rezalet" olduğunu…
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetinin davasında abla Selma Ateş’e saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt,…
Ali Yerlikaya bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muhalefet milletvekilleri kadın cinayetleri ve KADES uygulamasına…
AKP’li İzmir Menemen Belediyesi’nin 2023’te bir ay içinde 40’a yakın konser ve etkinlik yaptığı ortaya…
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…