Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Gıdadaki fiyat artışı enflasyonu da geçti

Reklam

Temmuz ayı itibarıyla son bir yılda tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 18.95 olarak gerçekleşirken, gıda enflasyonundaki artış yüzde 24.92 oldu.

Salgının etkisiyle dünyada gıda fiyatları son bir yılda yüzde 31 oranında artarken, bir zamanlar “tarım ülkesi” olarak tabir edilen Türkiye’de ithalatın da etkisiyle gıda fiyatlarındaki artış enflasyondaki artışı dizginlenemez bir noktaya getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) sepetinde 133 çeşit ürünle yer alan gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki durdurulamayan fiyat artışı, yüzde 25.94 ağırlığa sahip olduğu tüketim harcamalarını etkileyerek enflasyondaki yükselişi de tetikliyor.

YÜZDE 39!

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, gıdadaki TÜFE’nin genel TÜFE’ye göre daha hızlı arttığını belirterek, “Temmuzda genel TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1.80 ve yıllık yüzde 18.95 olarak gerçekleşirken, gıda ve alkolsüz içecekler TÜFE’si bir önceki aya göre yüzde 2.77 ve yıllık yüzde 24.92 ile genel TÜFE’nin üzerinde çıktı. Gıda ve alkolsüz içecekler TÜFE’si ile genel TÜFE arasındaki açıklık, Türkiye’de gıda enflasyonunun en önemli göstergesidir” dedi.

Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ve girdi fiyatları arasındaki makasın da hızla açıldığına dikkat çeken Yılmaz, “Temmuz ayı Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 2.46 ve yıllık yüzde 44.92 iken, gıda ürünleri ÜFE bir önceki aya göre yüzde 2.44 ve yıllık yüzde 38.92 oranında arttı. Gıdadaki fiyat artışlarının doğrudan üreticiye yansımadığı, yüksek pazarlama marjlarının var olduğu gözlemlenebiliyor. O nedenle gıdadaki fiyat artışlarını dizginlemede bir seçenek, üreticinin de ürettiği ürünün ticaretinde de var olabilmesidir” diye konuştu.

AYÇİÇEK YAĞI YİNE ZİRVEDE

Sözcü’den Nuray Tarhan’ın haberine göre, salgının ilk başlangıcı itibarıyla fiyatları artan temel gıda ürünlerinin, izleyen aylarda da günümüze kadar fiyatlarının artmaya devam ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz’a göre, hem son bir yılda hem de salgın başlangıcından bugüne kadar fiyatı en fazla artan gıda ürünleri olarak etler, yağlar ve baklagiller ön plana çıkıyor.

Ayçiçek yağı salgından bu yana yüzde 76.3’lük fiyat artışıyla zam rekortmeni olurken, yıllık artışta da yüzde 60.4’le şampiyon oldu. Onu pandemi başlangıcından bu yana fiyatı yüzde 73, yıllık olarak da yüzde 37.2 artan balık izledi. Mercimek ise salgından bu yana yüzde 71, son bir yılda da yüzde 37.2’lik fiyat artışıyla üçüncü sıraya yerleşti. Tavuk eti de salgında yüzde 70 zamlanırken, yıllık fiyat artışı yüzde 56’yı buldu. Yılmaz, ayçiçek yağı ve zeytinyağındaki uzun dönemli fiyat artışlarının kümülatif olarak temmuz ayı TÜFE’si üzerinde baskı unsuru oluşturduğunu vurguladı.

Reklam

Önceki Haberler

İstanbul Barosu üyeleri Sazlıdere’de: İnşaatlar ivedilikle durdurulmalı

İstanbul Barosu üyeleri, Kanal İstanbul ve Sazlıdere Barajı'nda basın açıklaması yaparak "inşaatların durdurulması" çağrısında bulundu.…

6 Haziran 2025 12:14

KRT TV emekçileri taleplerini, işverene iletti

KRT TV emekçileri, 28 Mart'tan bu yana gasbedilen hakları için dün akşam iş bırakarak ofis…

5 Haziran 2025 16:23

Beykoz Belediyesi hakkında düzenlenen iddianame kabul edildi!

Beykoz Belediyesi hakkında düzenlenen iddianame kabul edildi. İstanbul Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan davanın…

5 Haziran 2025 16:18

Çalışanları iş bırakan KRT TV’den açıklama: Acil ödeme planı oluşturuldu

Maaş ve yemek ücretleri ödenmediği için çalışanları iş bırakan KRT TV yaptığı açıklamada, için 'acil…

5 Haziran 2025 15:37

Eğitim emekçilerinin bayram ikramiyeleri ödenmedi

Eğitim-İş, Maltepe’de 4 bine yakın öğretmenin bayram öncesi ek ders ücretinin ödenmediğini açıkladı.

5 Haziran 2025 14:52

Otoyol ücretlerinde ‘otomatik zam’ dönemi!

Karayolları Genel Müdürlüğü, otoyol geçiş ücretlerine ilişkin olarak zamların her yıl otomatik yapılacağını açıkladı.

5 Haziran 2025 13:49
Reklam