Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne 1 milyon liralık ‘hekim hatası’ davası açıldı.
Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde anjiyo olan ve 25 gün sonra yaşamını yitiren hastanın yakınları hekim hatası gerekçesiyle üniversiteye 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı. Hasta yakınlarının avukatı Buket Derya Karaman, hastanenin hasta dosyasını yasal zorunluluk olmasına rağmen kendilerine vermediğine dikkat çekti.
Ankara’da yaşayan 73 yaşındaki Safüre Saykun, şiddetli sırt ağrısı ve bulantı şikayetiyle 16 Ekim 2020 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Acil serviste müşahede altına alınan Saykun, ertesi gün koroner yoğun bakıma sevk edildi. Hastaneye annesini görmeye giden çocuklarına “Anjiyoya alınacak” denildi. Saykun, anjiyodan sonra bir daha uyanamadı. Anjiyoyu yapan hekim, anjiyonun çok iyi geçtiğini, 2 stent takıldığını ve hemen ertesi gün taburcu olabileceğini söyledi. Ailenin iddiasına göre Saykun anjiyo olduktan sonra ateşi çıktı, ertesi gün de entübe oldu ve kalp krizi geçirdi, ancak aileye bu bilgi verilmedi. Saykun, 25 günlük yaşam mücadelesinin ardından 10 Kasım 2020 tarihinde hayatını kaybetti.
Saykun’ın kızı gazeteci Melis Saykun, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, “Annemizin vefatından 2-3 ay sonrasında bir doktor arkadaşımızla yaptığımız görüşmede, 20 Ekim tarihli kan tahliline bakarak, ağır kalp krizi geçirmiş olduğunu öğrendik” dedi.
Melis Saykun, hastane hekiminin kendilerine “Kalp iyi, kalpte sorun yok” dediğini, ancak kan tahlillerinde kalbinin iyi olmadığının görüldüğünü aktararak, “Diğer organlara ilişkin değerlerin kalbin düzgün çalışmamasından kaynaklandığını öğrendik. Sürekli dezenformasyon yapılmış olması bizi çok şaşırttı, ama koskoca Hacettepe Hastanesi doktorlarının bizi hatalı yönlendireceği aklımıza bile gelmedi. Ancak, yine vefatından sonra sepsisin hemen anjiyodan sonra yani aynı gün geliştiğini ve kalbinin de hiç iyi olmadığını öğrendik” diye konuştu.
Safüre Saykun’un ailesi Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü hakkında Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde ‘hizmet kusuru’ nedeniyle toplamda 1 milyon liralık manevi ve 3 bin liralık da maddi tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde Safüre Saykun’un ölümünün doktor hatası nedeniyle olduğu ifade edilerek, Türk Tabipleri Birliği Hekimlik Meslek Etiği Kuralları’na atıfta bulunuldu. Dilekçede, “Bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeniyle bir hastanın zarar görmesi hekimliğin kötü uygulaması anlamına gelir” denildi.
Ailenin avukatı Buket Derya Karaman ise hekim hatası davalarında, genelde insanların yaşadıkları acı nedeniyle olaya subjektif yaklaşabildiklerini hatırlattı. Karaman, Safüre Saykun’un ölümünde ciddi zincirleme hizmet kusurları olduğunu, ancak hasta dosyasının bilirkişi incelemesinden sonra gerçeklerin ortaya çıkacağını söyledi.
Karaman, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’nden hasta dosyasını istediğini, fakat yasal yükümlülük olmasına rağmen üniversitenin dosyayı vermediğini bildirerek, tam yargı davasının ardından sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Ülkenin her alanında ayrı bir yıkım yaratan rejim, suç ittifakına dönüşmüş durumda. MHP’li 3 vekilin…
ABD Başkanı Joe Biden, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Netanyahu hakkındaki tutuklama emrinin "rezalet" olduğunu…
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetinin davasında abla Selma Ateş’e saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt,…
Ali Yerlikaya bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muhalefet milletvekilleri kadın cinayetleri ve KADES uygulamasına…
AKP’li İzmir Menemen Belediyesi’nin 2023’te bir ay içinde 40’a yakın konser ve etkinlik yaptığı ortaya…
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…