Hakkını arayan makinistlere sürgün

TCDD'de hakları için mücadele eden çok sayıda makinist, davalarından vazgeçmeleri için 'sürgüne' gönderiliyor.

Hakkını arayan makinistlere sürgün

TCDD bünyesindeki makinistler, sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken 2011 yılında işçi statüsünde de alıma başlandı. Memur ile işçi statüsündeki makinistlerin aldıkları ücretler arasındaki fark sonrası işçi makinistler hakları ve fazla mesai alacakları için hukuk mücadelesi başlattı. TCDD yönetiminin ise hakkını arayan işçi makinistleri, davalarından vazgeçirmek için “sürgüne gönderdiği, tehdit ve hakaret ile korkutmaya çalıştığı” iddia edildi.

Cumhuriyet‘ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,hak mücadelesi veren işçi makinistlerin uğradığı hakaret ve mobbing ile yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı. TCDD Taşımacılık AŞ bünyesinde iki bine yakın işçi makinistin mağdur edildiğini belirten Çakırözer, şunları kaydetti:

“Skala konusu yaklaşık 900 makinisti, fazla mesai ve diğer ücret alacakları konusu ise iki bin işçi makinisti mağdur etmiştir. İşçi makinistlerin geriye dönük beş yıllık hak gaspı kişi başına 100-120 bin TL civarındadır. Türkiye’nin birçok ilinde hak mücadelesi veren işçi makinistler açtıkları davalar sonrasında Sivas’a, Kars’a sürgün edilmiştir. Makinistler gönderildikleri işyerlerinde tren üzerine çıkarılmamış, depo içi görevlere verilerek kilometre tazminatından mahrum bırakılmış, bu yolla diğer işçi makinistlere gözdağı verilmiştir. Davalarından vazgeçmeyen işçi makinistler tehdit edilmiştir. Bu yapılanlar büyük adaletsizliktir, mobbingdir. Asla kabul edilemez. Bu zulüm, adaletsizlik bitmeli, işçi makinistler hak ettikleri özlük haklarına kavuşmalı, geriye dönük mağduriyetleri de giderilmelidir.”

“KAZALARDA SORUMLULUK ÜSTLENMEYENLER ASLAN KESİLİYOR”

Çakırözer, işçi makinistlerin hak mücadelesinde her zaman yanlarında olduklarını belirterek “Pamukova’da, Çorlu’da, Ankara’da meydana gelen tren kazaları sonrasında hiçbir sorumluluk üstlenmeyenler şimdi işçilerin hak mücadelesi söz konusu olduğunda aslan kesiliyor. TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ yetkilileri hak mücadelesi veren işçilerle uğraşacağına, güvenli bir demiryolu işletmeciliğini gerçekleştirecek çözümler üretmeye odaklanmalıdır” dedi.

Çakırözer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şu soruları yöneltti:

  • Hakkını arayan işçi makinistlerin Sivas’a, Kars’a, trenden depoya sürgün edilmesinin gerekçesi nedir?
  • Sürgün ve hakaretlerle tehdit eden TCDD yönetiminin bu kabul edilemez uygulamasından bakanlığınız haberdar mı?
  • TCDD yönetimine ilişkin işlem başlatılacak mı? İşçilerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve haklarının iadesi için nasıl bir çalışma yürütülecek?
  • İşçi makinistlerin de sözleşmeli memur statüsüne geçirilmesi düşünülmekte mi?