Sayıştay'dan Halkbank'a uyarı: Kredileri daha etkili yönetin
Halk Bankası’nın kredilendirme işlemleri, Sayıştay denetimlerine takıldı. Bankanın en büyük riskli ilk 200 kredisine yönelik 2020 yılında yeterli düzeyde periyodik denetim ve değerlendirme yapılmadığı tespit edildi. Rapora göre, Halk Bank’ın 2020 itibarıyla takipteki alacaklarının tutarı 17 milyar TL’ye dayandı
BirGün’den Mustafa Bildircin‘in haberine göre Sayştay Denetim Raporu’nda, yüksek tutarlı kredi kullandırılan ancak ödeme güçlüğüne düşmesi nedeniyle yasal takibe alınan büyük alacaklara yönelik değerlendirmelere de yer verildi. Bankanın takipli alacaklar portföyünde yüksek tutarlı kredi alacaklarının ağırlıklı bir yer işgal ettiği belirtilerek, “Bir an önce tahsil ve tasfiyesine azami çabanın gösterilmesi” uyarısında bulunuldu.
Sayışta denetçileri, BDDK tarafından yayımlanan Bankaların Kredi Yönetimine İlişkin Rehberin 60’ncı maddesinde bankanın en büyük riskli ilk 200 kredisine ilişkin periyodik değerlendirmeler yapılacağının belirtildiğini anımsattı. Buna karşın Halk Bank’ın bu konuda zafiyet gösterdiği belirlendi. Bankanın, en büyük 200 nakdi kredi müşterisinden olan alacağının toplam nakdi krediler portföyü içindeki payının yüzde 27,98 olduğu belirtildi. En büyük 200 gayrinakdi kredi müşterisinden olan alacağın toplamının gayrinakdi krediler içindeki payı ise kayıtlara yüzde 50 olarak geçti. Adet olarak az olan ancak tutar olarak yüksek olan kredilerin, “Olası bir temerrüt” halinde ağır kayıplar yaratacağının altını çizen Sayıştay, bu tip kredilerin “İç denetim süreçlerine öncelikli konu edilmeleri” konusunda idareyi uyardı.
Denetim raporunda, Halk Bank’ın yüksek tutarlı kredilere ilişkin tahsis, kullandırım, teminatlandırma ve risk izleme süreçlerinin yeterince etkili yürütülmediği vurgulandı. Sayıştay denetçileri, kredilerin sorunlu hale dönüşme emarelerine karşı hızlı müdahale ve etkili çözümleme stratejilerinin zamanında ve tam olarak uygulanamadığını tespit etti.
Bankanın birinci grup yakın izlemedeki kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 85 olduğu belirtildi. Bu kredilerin bin 302 firma üzerinde bulunduğu kaydedildi. Bankanın ikinci grup yakın izlemedeki kredilerde 31 Aralık 2020 itibarıyla izlediği müşteri sayısının 225 bin 720 olduğu bildirildi. Bu kişilerden toplam 35 milyon 968 milyon TL nakdi kredi alacağının bulunduğu ifade edildi. İkinci grup yakın izlemedeki toplam riski 10 milyon TL ve üzeri ticari kredili firma sayısının 206, toplam kredi riskleri tutarının ise 27 milyar 476 milyon TL olduğu belirtildi. Rapora göre, 2019 yılının sonunda 15 milyar 920 milyon TL olan takipteki alacaklar, 2020 yılının sonunda yüzde 6,3’lük artışla ve 16 milyar 918 milyon TL’ye ulaştı.
Metro İstanbul’da Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işveren tarafından herhangi bir teklif sunulmaması üzerine Demiryol-İş Sendikası'na…
Tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden üniversite öğrencileri Kadıköy Festival Park'ta dayanışma sahnesi kurdular
Laiklik Meclisi İzleme Merkezi tarafından düzenli periyotlarla hazırlanan Laiklik İhlalleri Raporu'nun Şubat 2025 dönemine ait…
ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Büyükelçisi adayı Thomas Barrack, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonunda yaptığı…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından süren eylemlere katılan…
İBB'ye yönelik operasyonların ardından başlayan protestolarda tutuklanan öğrencilerden birinin cezaevinde saldırıya uğradığı iddia edildi. Yaşananları…