Reklam
Kategoriler: İç Açı

İBB, kayıp atlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nı işaret etti

Reklam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kayıp atlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Sevkiyat başladığı andan itibaren İBB’nin herhangi bir yetki veya sorumluğu kalmamaktadır. Bütün mevzuat bundan sonraki süreci, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı yükümlü tutuyor” ifadelerine yer verdi.

İBB, yazılı açıklama yaparak, Adalar’da faytonların kaldırılmasının ardından satın alıp hibe etmesinin ardından kayıp olan atlarla ilgili sorumluluğun Tarım ve Orman Bakanlığı’nda olduğuna işaret etti.

İBB açıklamasında Bakanlık tarafından atlara mikroçipleri takılıp sevkiyatın yapıldığı hatırlatılarak, şunlar belirtildi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 18 Şubat 2021 tarihli, ‘Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi’ nakil öncesi atların muayene edilmesi, sağlık raporunun ve sevkiyatına izninin verilmesi konusunda resmi veteriner hekimi görevlendiriyor. Yine aynı genelgeye göre il dışı sevklerde de varış yerindeki sorumluluk, hayvanın işletmesinin bağlı bulunduğu bakanlığın il ya da ilçe müdürlüğüne devrediliyor. Varış işletmesinde hayvanın yeni pasaportunun düzenlenmesini, bakanlık teşkilatlarıyla sınırlıyor. Başka bir deyişle; bu noktada atların sorumluluğu İBB’den çıkmış oldu.”

ANKA’nın haberine göre, atlarla ilgili ortaya atılan iddialara ilişkin İBB tarafından sürece dair şu bilgilendirmeler yapıldı:

“İstanbul Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında 20 Aralık 2019 tarihinde toplanan Mahalli Çevre Kurulu toplantısında, Adalar İlçesi’nde görülen ve tek tırnaklı hayvanlar arasında bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık olan Ruam Salgınından bahisle atların faytonlara koşulmasının yasaklanması, izinsiz ve ruhsatsız yapılan ahırların yıkılması kararı çıktı. Atların faytonlardan kurtarılması ve fayton sahiplerinin de mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla, İstanbul Valiliği ve İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birlikte son derece uyumlu bir çalışma gerçekleştirildi. Sonuçta, atların tanesi 4 bin TL ve faytonların da 300 bin TL üzerinden İBB tarafından alındı. Ayrıca, fayton sahibi ailelere istihdam olanağı sunuldu. Adalar İlçesi’ndeki Ruam Salgını ile mücadele kapsamında atların, sağlık taramaları, Ruam Hastalığına Karşı Koruma ve Mücadele Yönetmeliği kapsamında İstanbul Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından yürütüldü, insana bulaşma riski de bulunan hastalığın ortak kullanım alanlarındaki dezenfeksiyon işlemi ise İBB tarafından yerine getirildi.”

“BAKANLIK YETKİLİ”

“Gerek adada gerekse ülke çapında atların kimliklendirilmesi ve izlenmesi işi ‘Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik’ çerçevesinde sadece Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetki ve sorumluluğundadır. Yönetmeliğin, tek tırnaklılar için kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar başlıklı 7. maddesinin, 2. Fıkrasında, ‘Bu Yönetmelik çerçevesinde, tek tırnaklıların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması ile ilgili işlemlerin yürütülmesinden Bakanlık yetkili ve sorumludur. Bakanlık gerektiğinde bu yetkinin bir kısmını ve tamamını aşağıdaki şartları sağlayan ilgili kurum, kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere devredebilir’ hükmü bulunmakta. Bu çerçevede; resmi veteriner hekimler tarafından kimliklendirilen atlar, mikroçiplenerek Bakanlığın Türkvet Bilgi Sisteminde bulunan tektırnaklı bölümüne işlenmektedir. İBB tarafından sahiplendirilen 860 atın sevkiyatı ise Adalar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli olan resmi veteriner hekimin düzenlediği Veteriner Sağlık Raporu ile gerçekleştirildi. Bu raporda atların gittiği işletmenin numarasından vergi numarasına kadar bilgiler net görülmektedir.”

“İBB’NİN SORUMLULUĞU KALMADI”

“Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan ‘Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi’nde de belirtildiği üzere; nakil öncesi atların muayene edilmesi, sağlık raporunun verilmesi ve sevkiyatına izni resmi veteriner hekimin görevidir. Sevkiyat başladığı andan itibaren İBB’nin herhangi bir yetki veya sorumluğu kalmamaktadır. Sevkiyatın gerçekleşmesinden sonra atlarla ilgili tüm yasal yükümlülükler 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili yönetmelikleri çerçevesinde atları sahiplenenler ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasındadır. At Sahiplendirme Taahhütnamesi’nde yer alan konular da atları sahiplen kişi ve kurumlara, ‘5996 sayılı yasadaki tüm faaliyet, kontrol ve koordinasyonlarda yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı yükümlülüklerini hatırlatan’ maddelerden oluşmaktadır.”

Reklam

Önceki Haberler

Buldan: Sayın Cumhurbaşkanı’nın bizi külliyesinde kabul etmesi bu sürecin içerisinde olduğunun ispatı anlamına geliyor

Buldan "Sayın Cumhurbaşkanı bizi AKP Genel Merkezi’nde değil, kendi külliyesinde kabul etti. Bu da şu…

12 Nisan 2025 16:10

Gazze’de can kaybı 51 bine dayandı!

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 50 bin…

12 Nisan 2025 15:36

Arakçi: ABD ile müzakerelerde amacımız eşit şartlarda adil ve hakkaniyetli bir anlaşmaya varmak

Arakçi, Amerikan tarafıyla görüşmelerin dolaylı olacağını ve sadece nükleer meseleyi ele alacak ve temel ve…

12 Nisan 2025 13:00

Pusula: Gezi’den Saraçhane’ye

Gezi günlerini hatırlatan toplumsal-siyasal tepki, AKP’nin gerici, baskıcı ve yoksullaştırıcı uygulamalarına duyulan öfkenin patlaması oldu.…

12 Nisan 2025 12:19

Mesele İmamoğlu değil: Saraçhane’nin toplumsal dinamikleri üzerine

Sol, 23 yıllık AKP iktidarı ile bu tür "anlık" çıkış ve inişlere karşı artık daha…

12 Nisan 2025 12:08

Bir ateşten gömlek meselesi: Türk bayrağı, İstiklâl Marşı, Atatürk ve Türkiye solu

Komünistlerin Cumhuriyet’le kurduğu ilişki bu anlamıyla yaşanan vakalar üzerinden iyi ya da kötü bir biçim…

12 Nisan 2025 12:03
Reklam