İklim krizi Madagaskar'ı vurdu!
Şiddetli kuraklıklar toplulukları açlıktan ölmenin eşiğine sürüklerken, 1 milyon 140 binden fazla kişinin gıda güvencesi yok
Madagaskar son 40 yılın en kötü kuraklığıyla karşı karşıya kalırken, Birleşmiş Milletler’in (BM) Dünya Gıda Programı (World Food Programme -WFP) kuruluşu, ülkenin güneyindeki binlerce ailenin açlığın eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.
Aileler birkaç aydır çiğ kırmızı kaktüs meyveleri, yabani yapraklar ve çekirgelerle besleniyor.
WFP İcra Direktörü David Beasley, gıda dağıtım noktalarına ulaşmak için “saatlerce yürüyen” kadın ve çocuklarla karşılaştığını açıkladı.
Beasley, “Bu kişiler hayatta kalabilecek kadar sağlıklı olanlardı” dedi.
Madagaskar’daki şiddetli kuraklıklar gıda kaynaklarını neredeyse tamamen yok edip toplulukları açlıktan ölmenin eşiğine getirirken, 1 milyon 140 binden fazla kişi gıda güvenliğinden yoksun kaldı.
WPA İcra Direktörü, “Bu savaş veya çatışmadan değil iklim değişikliğinden kaynaklanıyor” dedi.
WFP, 14 bin kişinin halihazırda felaket koşullarında yaşadığını belirtirken, ekimde bu sayının iki katına çıkacağı uyarısında bulundu.
Beasley, dünyanın bu bölgesinin iklim değişikliğinde hiçbir şekilde payı olmamasına rağmen “en yüksek bedeli ödediğini” ifade etti.
Geçen ay Cenevre merkezli yardım kuruluşu CARE International tarafından yapılan bir analizde zengin ülkelerin, gelişen ülkelerdeki iklim krizini hafifletmeye yönelik finanslar hedeflerde ne kadar “yetersiz kaldığına” dikkat çekildi.
Analizde zengin ülkelerin en son iklim finansman planlarında kesin ayrıntıların yer almadığı ve 2020 için 100 milyar dolarlık (yaklaşık 850 milyar TL) yıllık hedefin karşılanmadığı ortaya kondu.
2009’da zengin ülkeler, gelişen ülkelerin temiz enerji seçeneklerini genişletmeleri ve yükselen sıcaklığın yarattığı sonuçlara ayak uydurmalarını sağlamak amacıyla kamudan ve özel sektörden para temin etmeyi kabul etmişti. Güney Madagaskar gibi ülkelerin buna epey ihtiyacı var.
Öte yandan WFP, bir sonraki mahsulsüz sezonda hayat kurtarıcı gıdanın sağlanması için 78 milyon 600 bin dolara (yaklaşık 680 milyon TL) ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ülkenin açlık krizini uzun vadede durdurması için sulama sistemlerine, yollara ve çok daha fazlasına (sahip olmadığı altyapıya) gereksinimi var.