Reklam
Kategoriler: Dış Açı

İngiltere’den İran’a tehdit

Reklam

İsrail’in ardından İngiltere Başbakanı Johnson da gemi saldırısından İran’ı sorumlu tutarak tehditler savurdu.

Johnson, “İran, gemiye düzenlendiği çirkin saldırının sonuçlarıyla yüzleşmeli” açıklamasını yaptı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran’ın İsrailli bir şirkete ait gemiye düzenlediği ‘korkunç saldırının’ sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini ifade etti.

Johnson, İran’ın 29 Temmuz’da Tanzanya’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) giden İsrailli şirkete ait bir gemiye Hint Okyanusu’nda düzenlendiği iddia edilen saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran’ın yaptıklarının sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini dile getiren Johnson, “Bu, ticari gemiciliğe karşı açıkça kabul edilemez ve çirkin bir saldırıydı. (Gemideki mürettebattan) Bir İngiliz vatandaşı öldü. İran’ın ve diğer tüm ülkelerin, dünya çapında seyrüsefer serbestisine saygı duyması kesinlikle hayati önem taşıyor ve İngiltere bu konuda ısrarını sürdürmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da, Tahran yönetiminin bölgede “saldırganlığını artırdığını” iddia ederek, ülkesinin İran’a karşı bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade etmişti.

İngiltere, dün, geminin saldırıya uğramasından İran’ı sorumlu tutmuş ve söz konusu saldırıyı kınamıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere’nin yaptığı değerlendirmeler sonucunda, İran’ın Umman açıklarındaki uluslararası sularda, bir veya daha fazla insansız hava aracı kullanarak, “Mercer Street” isimli gemiye saldırmış olma olasılığının ‘yüksek’ olduğu sonucuna vardığını belirtmişti.

Raab, “Bu saldırının kasıtlı, hedefli ve İran tarafından uluslararası hukukun açık ihlali olduğuna inanıyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Tanzanya’dan BAE’ye giderken 29 Temmuz’da Hint Okyanusu’nda saldırıya uğrayan İsrailli nakliye şirketine ait gemideki mürettebattan 2’sinin yaşamını yitirdiği bildirilmişti.
Geminin, İsrailli iş insanı Eyal Ofer’in sahibi olduğu İngiltere merkezli Zodiac Maritime Denizcilik Şirketine ait olduğu belirtildi. Japon bandıralı geminin Ofer’in şirketince yönetildiği açıklanmıştı.

İsrail basını da İngiliz Savunma Bakanlığına dayandırdığı haberde, Umman açıklarında bir İsrail gemisinin saldırıya uğradığını bildirmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, geminin saldırıya uğraması nedeniyle dünyaya İran’ın ‘durdurulması’ çağrısında bulunmuştu.

Reklam

Önceki Haberler

Panathinaikos’ta Fatih Terim ile yollar ayrıldı

Yunanistan Süper Ligi'nde şampiyonluk umutlarını yitiren Panathinaikos'ta teknik direktör Fatih Terim ile yollar ayrıldı. Terim,…

17 Mayıs 2024 11:06

İmamoğlu’ndan özelleştirme açıklaması: Haddini aşmış

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural'ın özelleştirme ile ilgili sözlerine,…

17 Mayıs 2024 10:57

İBB, AKP döneminde özel bir üniversiteye tahsis edilen tarihi binasını geri alıyor

İBB yönetimi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne AKP döneminde bedelsiz olarak tahsis edilen Fatih’teki tarihi…

16 Mayıs 2024 18:19

Kobane Davası’nda karar açıklandı: Demirtaş’a 42 ve Yüksekdağ’a 30 yıl hapis cezası verildi

Kobani davasında hükümler açıklandı. Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a…

16 Mayıs 2024 18:10

BM, Gazze’de insani yardım dağıtmanın neredeyse imkansız olduğunu açıkladı

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de…

16 Mayıs 2024 17:54

Emniyet’te ve yargıda yaşananlar üzerine: Kimin devleti?

Bu devlet kimin devleti sorusu artık çok meşru bir sorudur. Bu devlet halkın devleti değil,…

16 Mayıs 2024 13:50
Reklam