İsrail'den çevre felaketi hakkındaki soruşturmaya yayın yasağı
Benyamin Netanyahu hükümetinin İsrail tarihinin en büyük çevre felaketlerinden birinin kaynağı ve sorumlularını bulmak için Avrupa Deniz Emniyeti Kurumu (EMSA) ile ortak yürütülen soruşturma hakkında yayın yasağı getirmesi, soru işaretleri yarattı.
İsrail, Akdeniz’e 190 kilometrelik kıyı şeridinin katranla kaplanmasına yol açan çevre felaketiyle ilgili soruşturma hakkında yayın yasağı getirdi. Benyamin Netanyahu hükümetinin İsrail tarihinin en büyük çevre felaketlerinden birinin kaynağı ve sorumlularını bulmak için Avrupa Deniz Emniyeti Kurumu (EMSA) ile ortak yürütülen soruşturma hakkında yayın yasağı getirmesi, soru işaretleri yarattı. Çevre Koruma Bakanlığı, yasağı, bu hassas aşamada yapılacak yayınların uluslararası boyutlu karmaşık soruşturmaya zarar vereceği gerekçesiyle savundu.
Ancak tepkiler üzerine yayın yasağı kısmen kaldırıldı. Hayfa’daki bir mahkeme, soruşturmanın bazı ayrıntılarının yayımlanmasına izin verirken, kirlenmeden sorumlu olabileceğinden şüphelenilen gemilerin adlarının -çarşamba 16.00’ya kadar bildirilenler hariç- yayımlanması üzerindeki yasağı korudu.
Kuzeyde Hayfa’dan başlayıp, Akka, Tel Aviv ve güneyde Aşkelon’a kadar uzanan kıyı şeridinin tonlarca katranla öbek öbek kaplanması, kuş, balık ve kaplumbağa gibi pek çok canlı türünü öldürürken, ekolojik felakete yol açtı. İsrail Doğa ve Parklar İdaresi’ne göre temizlenmesi aylar ve hatta yıllar alabilecek katrana yol açan petrol sızıntısının kaynağı araştırılırken, ilkin çarşamba gözlenen sızıntıyla ilgili İsrail hükümetinin aslında günler öncesinden uyarıldığı anlaşılmıştı.
Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel petrol sızıntısından Akdeniz’de yasadışı şekilde ham petrol taşıyan gemileri sorumlu tutarken, Greenpeace’in İsrail kolunu yöneten Jonathan Aikhenbaum, “Yayın yasağı, Çevre Koruma Bakanlığı’nın kritik bilgileri kamuoyundan saklama siciline uyuyor” dedi.