İstanbul'da 1 Mayıs yasakları!
Ticari kimliği bulunan tüzel kişiliklerin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş, poster asma, sticker yapıştırma ve benzeri türdeki her türlü eylemler”in yapılamayacağı açıklandı.
Türkiye’nin her yerinde kalabalık kongrelerle pandemiye geniş bir hareket ağı ve hızı kazandıran iktidar, İstanbul’da 1 Mayıs öncesi “salgını” bahane ederek yasakları ardı ardına sıraladı.
İstanbul’un pek ilçesinde kaymakamlıkların kararıyla meydan, cadde, sokak, yol, park gibi halka açık alanlarda, miting, açıklama, gösteri, yürüyüş, oturma eylemi yapmak, stant açmak, imza toplamak, bildiri, el ilanı, broşür dağıtmak ve afiş, sticker asmak yasaklandı. Kaymakamlık kararlarında bu kapsamlarda ticari amaçlı faaliyetlerin sürdürülebileceği ibaresinin yer alması yasakların 1 Mayıs’a yönelik çalışmaları engellemek amacı taşıdığını gösteriyor.
AKP’li Cumhurhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 12 Nisan günü açıkladığı pandemi yasaklarını bahane eden İstanbul’daki kaymakamlıklar bir dizi yasak kararları açıkladı. Etha’da yer alan habere göre, yasakların 1 Mayıs öncesinde yürütülecek çalışmaları engelleme amacı taşıdığı görülüyor.
AFİŞ ASMAK BİLE YASAK
15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasındaki yasaklar kapsamında, “meydan, cadde, sokak, yol, park gibi tüm umuma açık alanlarda, miting, açık yer toplantıları, gösteri yürüyüşleri, oturma eylemi, protesto eylemi, yürüyüş ve toplanmalar basın açıklamaları, stant açma, imza toplama, imza kampanyası, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere anma toplantısı, anma töreni düzenleme, ticari kimliği bulunan tüzel kişiliklerin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş, poster asma, sticker yapıştırma ve benzeri türdeki her türlü eylemler”in yapılamayacağı açıklandı.
Yasaklara dayanarak İstanbul Sözleşmesi Kampanya Grubu’nun dün İstanbul’un pek çok ilçesinde astığı pankartlar polis tarafından kaldırılırken, işçi direnişlerine de polis saldırıları yaşandı.
Kaymakamlık yasaklarını kendilerine dayanak yapan polis, Kod 29 ile işten atılan SML Etiket ve Sinbo işçilerinin direniş alanlarındaki çadırları kaldırmak bahanesiyle işçilere saldırdı, 11 işçi gözaltına alındı.