Reklam
Kategoriler: Gündem

İstatistikler her şeyi açıklıyor: Kırmızı et tüketimi azalırken makarna tüketimi arttı

Reklam

Geçen yıl vatandaşın kişi başı yıllık makarna tüketimi yüzde 25 artarken, kırmızı et tüketimi yüzde 33-41 aralığında azaldı. Tüketimdeki düşüşte artan pahalılığın etkisiyle alım gücünün azalmasının etkili olduğu belirtildi.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, yaptığı açıklamada yıllık kişi başı kırmızı et tüketiminin 2019’da ortalama 12 kilo iken 2020’de 7-8 kiloya gerilediğini söyledi.

ETBİR’in tahminleri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye’de dört kişilik bir aile 2019’da yıllık toplam 48 kilo kırmızı et tüketebilirken, 2020’de bu tüketimin 28 kiloya kadar gerilediği görülüyor.

Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu ise, kişi başı yıllık makarna tüketiminin 2018’den 2019’a yüzde 5 artarken 2020’de yüzde 25 artarak 8.2 kiloya çıktığını, orandaki bu artışın 2021’de de korunduğunu aktardı.

ÇALIŞANLAR KIRMIZI ETİ İŞYERİNDE YİYEBİLİYOR

ETBİR Başkanı Yücesan, kırmızı et tüketimindeki düşüşün en önemli nedenlerinden birinin artan fiyatlardan dolayı vatandaşın alım gücünün düşmesi olduğunu söyledi.

TÜİK verilerine göre, 2019’dan 2020’ye yüzde 10.3 zamlanan dana etinin kilosu 2021 Temmuz itibarıyla 65.2 TL’ye ulaşmış durumda.

Gıda alışverişinde mevcut fiyatlardan dolayı kırmızı etin ağırlığının yüksek olduğuna dikkat çeken Yücesan, “Kıyma, kuşbaşı fiyatları bir pazar çantasının neredeyse yüzde 50’sine denk. Bu yüzden geliri az olan insanlar kırmızı eti işyerlerinde, öğle yemeğindeki tabldotlarda yiyebiliyor. 2020’de çoğunlukla evden çalışıldığı için bu da olamadı” dedi.

Yücesan, tüketimdeki düşüşün bir diğer nedeninin de pandemide restoran, otel, okul yemekhaneleri gibi yerlerin iş yapamamasına bağladı. Yücesan’ın verdiği bilgiye göre, iç piyasada toplam tüketimin yüzde 40’ını vatandaş, yüzde 30’unu restoranlar ve turizm işletmeleri yapıyor.

MAKARNA FİYATLARI DA ARTACAK

Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu ise, makarna fiyatlarının yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 14 arttığını söyledi.

Külahçıoğlu, ülke genelinde ortalama makarna fiyatlarının pakette 3 TL, kiloda 6 TL olduğu bilgisini verdi.

Pandemide makarna tüketiminin neden arttığına ilişkin ise Külahçıoğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Makarna hem ekonomik hem de çok farklı çeşit yemekler yapılabiliyor. İnsanlar yeniden keşfetti makarnayı. Tüketim alışkanlığında yakalanan yüzde 25 artış 2021’de de kalıcı oldu. 2021’de yeni bir artış olmadı ama 2020’de yakalanan artışı kaybetmedik. Yılın ikinci 6 ayında turizm sektörünün etkisiyle artmasını bekliyoruz.”

Reklam

Önceki Haberler

Türkiye ile doğalgaz arama planı yapan Libya, İngilizlerle anlaştı

Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika enerji rekabeti yeniden kızışıyor. Türkiye’nin doğalgaz ve petrol arama hazırlığı…

9 Temmuz 2025 17:37

CHP’li Öztürkmen’den Osman Gökçek’e: Babanın milyonluk kayıp robotu nerede?

CHP'li vekil Öztürkmen, Ankara Büyükşehir Belediyesi bütçesinden bugünkü güncel değeriyle 3 milyon 300 bin lira…

9 Temmuz 2025 17:21

Erdoğan’dan “İmamoğlu davası TRT’den yayınlansın” talebine yeşil ışık

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dile getirdiği “İmamoğlu…

9 Temmuz 2025 16:03

Sosyal medyada ‘Basel’ rumuzuyla bilinen Bekir Aslan tutuklandı

‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret' suçundan hakkında soruşturma başlatılan 'Basel' rumuzlu Bekir Aslan bir kez daha tutuklandı.…

9 Temmuz 2025 15:09

SDG heyeti HTŞ ile görüşme için Şam’da

SDG heyeti ile HTŞ yönetimi arasındaki görüşmeler Şam’da başladı. Buluşma HTŞ ile SDG arasında yapılan…

9 Temmuz 2025 13:22

BM: Gazze’de 50 bin hamile ve emziren kadın günlerdir yemek yemedi

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Gazze’de 50 bin hamile ve emziren kadının günlerdir yemek yiyemediğini duyurdu.

9 Temmuz 2025 13:09
Reklam