İzinler iptal edildi ama; Alamos Gold, Kazdağları’nın en az 30 yılına mal oldu
“Alamos Gold, Kazdağları’nın en az 30 yılına mal oldu”
Kazdağları’nda ağaç kıyımı yapan Alamos Gold’un bölgeden çekilmesi üzerine rehabilitasyon tartışmaları sürerken Prof. Dr. Ünal Akkemik, izinleri iptal edilen şirketin Kazdağları’na verdiği zarar dikkat çekti.
Kazdağları’nı işgal eden Alamos Gold, yaşam savunucularının direnişinin ardından alandan çekilmek zorunda kaldı.
Büyük bir ağaç kıyımı yapan Alamos Gold’un Kazdağları’ndan çekilmesi üzerine rehabilitasyon tartışmaları başladı. Bölgenin ekosistemine uygun rehabilitasyon çalışmaları yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ünal Akkemik, “Alamos Gold, Kazdağları’nın en az 30 yılına mâl oldu” dedi.
Kazdağları’nda 200 bin ağacı katleden Alamos Gold’un bölgeden çekilmesine ilişkin tartışmalar CİMER’den gelen cevapla son buldu. Bölge halkının başvurusu üzerine CİMER’den gelen cevapta “Alamos Gold’un izin iptalleri yapılmıştır” denildi. Bunun üzerine gözler, Orman Genel Müdürlüğü’nün yapacağı belirtilen rehabilitasyon çalışmalarına çevrildi.
EKOSİSTEM BOZULDU
Birgün’den Gökay Başcan’a konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, Kazdağları’nın en az 30 yılda eski haline dönebileceğini belirtti. Yapılacak çalışmaların bölgeye uyumlu olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Akkemik, “Doğal ekosisteminde olan türlerle ağaçlandırma yapılması gerekir. Bu fidan dikimi, tohum ekimi şeklinde olabilir. Popülist bir yaklaşımla, toplumsal baskıyı azaltalım diye çok farklı türlerin getirilmesi doğru değil” dedi.
Akkemik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kazdağları’nda canlı ve cansız varlıkların bir arada oluşturduğu bir ekosistem, bir düzen vardı. Ekosistemin ana unsuru ağaçlar ortadan kaldırılınca bu düzen bozuldu. Orada daha önce var olan türler ilk yıldan itibaren kendini göstermeye başlar. Daha sonra yaban hayatı tekrar var olur.”
SUÇ DUYURUSU
Alamos Gold’un alanı tamamen terk etmediğini belirten Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Protokolün son bulmasına karşın fiili işgalin sürdüğünü ifade eden Durmuş, “Şantiye hâlâ burada. Ormana giren herhangi bir kişiye ceza yazılırken şirketin elemanlarına müdahale edilmemesi suçtur” dedi. Şirketin Kazdağları’ndan sıyırdığı bitkisel toprağı yol inşaatında dolgu malzemesi olarak kullandığına da dikkat çeken Durmuş, şunları söyledi: “Talan edilen 360 hektarlık alanı rehabilite etmek için başvurduk. OGM bize geri dönüş bile yapmadı. Bir toprağın canlanması 300 yıl sürüyor. Burada hafriyat ve ağaçlandırma çalışması da büyük maliyet. Rehabilitasyon yapılmamasının altında başka bir şey var. Cengiz veya Koza’nın alanı alarak yeni bir çalışma yapacağına ilişkin duyumlarımız var.”