İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü : Aşı olmak toplumsal bir sorumluluktur
Sözcü’nün haberine göre:
“Bildiğiniz gibi Mart – Nisan aylarında üçüncü piki yaşadıktan sonra birtakım tedbirler alınmıştı ve vaka sayılarında ciddi oranda düşmeler ortaya çıkmıştı. Vaka sayıları Temmuz başında 4 bin 800’lere kadar inmişti.”
“Fakat turizm sezonu ve ekonomik kaygılar nedeni ile tedbirlerin tamamına yakını kaldırıldı. Uzun süredir bunalan vatandaşlarda bir rehavet algısı oluştu. Sokaklar, kafeler, plajlar, eğlence yerleri tıka basa doldu. Sosyal mesafe kurallarına uyulmadığını ve maske kullanımının azaldığını büyük ölçüde gördük. Vatandaşta oluşan bu rehavet algısında devleti yönetenlerin yaptığı açıklamalar etkili oldu. Öyle ki, maskelerin çıkarılma tarihleri verilmeye başlandı.”
“Gelinen noktada vaka sayıları hızla artış göstererek 14 binleri buldu. Bayram tatilinin oluşturduğu yoğunluk ve tedbirsizlik vaka sayılarının hızlı artışını sürdürdü. Bu gidişle dördüncü pike giriyoruz.”
“Öte yandan, bütün dünyada artan Delta Varyantı’na yönelik, bütün uyarılara rağmen gerekli önlemler alınmadı. Bu varyantın yaygın olarak görüldüğü İngiltere, Rusya gibi ülkelerden turistler Türkiye’ye kolaylıkla gelebildi. Antalya Tabip Odası’nın açıklaması, Delta Varyantı’nın hızla yayıldığını gözler önüne serdi.”
“Aşılama sayıları da büyük ölçüde düştü. Toplumun yüzde 26’sı iki doz aşı olmuş durumda. Aşı ile toplumsal bağışıklık sağlamak için gerekli yüzde 70’ler seviyesinin çok gerisindeyiz.”
“Aşı karşıtları iki grupta karşımıza çıkıyor. Birincisi, ideolojik yaklaşan ve ne olursa olsun aşı olmama konusunda saplantılı olanlar. Hiçbir bilimsel dayanakları yok, çarpıtmalar var. İkincisi, tereddütü ya da tedirginliği yaşayan kesimler. Bunlar için bilgilendirici, ikna edici, doyurucu açıklamalar ve birtakım kampanyalar etkili olacaktır.”
“Oysa görüyoruz ki, aşı olanlar büyük ölçüde korunuyor, hasta olsa bile çok hafif geçiriyor. Aşı olmayanlar ise hastalığı ağır geçiriyor ya da yaşamını kaybediyor. Somut pratikte aşının önemi görülüyor.”
“Aşı olmak sadece kendimizi değil, sevdiklerimizin ve toplumdaki bireylerin sağlığını korumak için de önem taşıyor. Dolayısıyla aşı olup olmamak bireysel bir tercih olmamalıdır. Hasta olmak sizin tercihiniz olabilir ama o hastalığı başkalarına yayma ve salgının devam etmesine sebep olma özgürlüğünüz yok. O nedenle aşı olmak toplumsal bir sorumluluktur.”
“Aşı vurulmamış kişiler için belli yaptırımlar ve sınırlamalar gelebilir. Aşısız insanların kapalı mekanlarda risk oluşturacağı göz önüne alınarak düzenlemeler yapılabilir.”
Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika enerji rekabeti yeniden kızışıyor. Türkiye’nin doğalgaz ve petrol arama hazırlığı…
CHP'li vekil Öztürkmen, Ankara Büyükşehir Belediyesi bütçesinden bugünkü güncel değeriyle 3 milyon 300 bin lira…
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dile getirdiği “İmamoğlu…
‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret' suçundan hakkında soruşturma başlatılan 'Basel' rumuzlu Bekir Aslan bir kez daha tutuklandı.…
SDG heyeti ile HTŞ yönetimi arasındaki görüşmeler Şam’da başladı. Buluşma HTŞ ile SDG arasında yapılan…
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Gazze’de 50 bin hamile ve emziren kadının günlerdir yemek yiyemediğini duyurdu.