Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Kabil’de Pakistan protestosu: Taliban halka ateş açtı

Reklam

Afganistan’ın başkenti Kabil’de, Taliban güçlerine yardım ettiği gerekçesiyle Pakistan karşıtı gösteri düzenlendi. Eylemin Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği tarihten bu yana Kabil’de düzenlenen en geniş katılımlı protesto olduğu aktarılıyor.

AFP’nin haberine göre, Taliban güçleri Pakistan’ın Afganistan içişlerine müdahalesine karşı toplanan kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtı. Çoğunluğu kadınların oluşturduğu kitle Pakistan konsolosluğu önünde “Özgürlük”, “Yaşasın Direniş” ve “Pakistan’a Ölüm” sloganlarıyla İslamabad yönetimini ve Pakistan’ın politikalarını protesto etti. Yine AFP’ye göre, bugün gerçekleşen toplanma, Taliban’ın Kabil’e girişinden beri yapılan en büyük protesto gösterisi anlamına geliyor. Gösteride yaralanan bildirilmedi.

“KUKLA HÜKÜMET İSTEMİYORUZ”

Pakistan’ın Kabil Büyükelçiliği önünde toplananlar, İslamabad’ın Afganistan üzerinden elini çekmesine yönelik “Pakistan’a ölüm”, “Pakistan’ın kuklası hükümet istemiyoruz”, “Pakistan, Pakistan, Afganistan’ı terk et” gibi sloganlar attı, pankartlar açtı.

Taliban militanlarının Kabil’in merkezindeki bu protestoyu dağıtmak için havaya ateş açması sonucu çevredekilerin koşarak kaçma görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. İlk etapta yaralanan olup olmadığına dair açıklama geldi. Ancak aktivistler, bazı kadınların gözaltına alındığını söyledi.

PAKİSTAN İSTİHBARAT ŞEFİ KABİL’DEYDİ

Bugünkü eylemlerde ise protestoların merkezinde Pakistan’ın rolüne rastlanıyor. Öyle ki hafta sonu Pakistan İstihbarat Servisi’nin (ISI) şefi General Faiz Hameed Kabil’e geldi. Ülkesinin Afganistan’daki elçileri tarafından bilgilendirdiğini belirtilse de Taliban yetkilileri ile de görüştüğü aktarılıyor. Amerika’nın Sesi’nden Ayesha Tanzeem, Hameed’in temaslarını ‘Taliban’ın Kabil’e girişinden sonra yapılan ilk üst düzey yabancı yetkili ziyareti’ olarak tanımladı.

Ziyaretin haricinde Pençşir Vadisi’nde Ulusal Direniş Cephesi’ne karşı düzenlenen operasyonların Pakistan desteği ile yapıldığı gündeme gelmiş, ancak Reuters’a konuşan Pakistan makamları iddiaları yalanlamıştı. Afganistan’ın bir diğer komşusu İran ise Pençşir’deki Taliban saldırısını kınarken Pakisstan’ı kastederek ‘her türlü yabancı müdahaleye karşı olduklarını’ belirtmişti.

Reklam

Önceki Haberler

Mehmet Özhaseki’nin yerine Murat Kurum getirilebilir iddiası

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, sağlık sorunları gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yerine…

30 Nisan 2024 15:45

İBB’den 1 Mayıs’taki ulaşım kısıtlamasıyla ilgili açıklama

İBB, 1 Mayıs için İstanbul Valiliği tarafından alınan yasaklar kapsamında yapılmayacak seferler ve kapalı kalacak…

30 Nisan 2024 15:29

Pelikancı Selman Öğüt’ün adı rektör olduğu üniversiteden silindi

“Pelikan” grubunun önde gelenlerinden olduğu iddia edilen ve Kasım 2023’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Esenyurt Üniversitesi…

30 Nisan 2024 14:06

Yargıtay, Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik’in cezalarını onadı

Yargıtay, ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile Avukat Barkın Timtik’in cezalarını onadı. Yargılanan diğer avukatlarla ilgili…

30 Nisan 2024 13:55

Eğitim Sen’den Beyazıt’ta 1 Mayıs açıklaması

Eğitim Sen 6 No'lu Üniversiteler Şubesi'nin çağrısıyla bir araya gelen Eğitim Sen İstanbul 8 No'lu…

30 Nisan 2024 13:52

Bahçeli grup toplantısında başkanlık sistemini övdü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Ferdi Tayfur'un arka planda yer aldığı…

30 Nisan 2024 12:14
Reklam