Kampusa sahip çık
Yunanistan’da 1973’ten bu yana ilk kez polis üniversitelere girebilir. Sağcı hükümet, üniversitelerin özerkliğini kısıtlamakta ısrarcı. Ancak öğrenciler de kampuslara polis sokmamakta kararlı.
Yunanistan’da 1973’ten bu yana ilk kez polis üniversitelere girebilir. Sağcı hükümet, üniversitelerin özerkliğini kısıtlamakta ısrarcı. Ancak öğrenciler de kampuslara polis sokmamakta kararlı.
Yunanistan’da sağcı Kiryakos Miçoktakis hükümetinin, Politeknik direnişinden bu yana ilk kez üniversitelere polis konuşlandırmayı içeren yasa tasarısı Meclis gündeminde. Yarından itibaren Meclis’te görüşülmeye başlanması beklenen ve iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi Milletvekilleri tarafından yasalaştırılmak istenen tasarı, tüm üniversite kampüslerine en az bin üniformalı kolluk gücünün yerleştirilmesini öngörüyor.
Ayrıca, üniversitelere girişlerin kontrollü şekilde yapılması planlanıyor. Öğrenciler ise başkent Atina, Selanik ve birçok kentte söz konusu yasa tasarısına karşı protestolar düzenliyor ve ülke genelinde gösterilerin pandemi önlemleri nedeniyle yasaklı olması rağmen sokakları terk etmiyor.
OKULDAN ATILACAK
Eğitim Bakanı Niki Kerameus ve Vatandaşı Koruma Bakanı Michalis Chrysochoidis’un ortak hazırladığı yeni eğitim yasası tasarısında, üniversitelere konuşlandırılması planlanan kolluk güçlerine yaklaşık 30 milyon avro bütçe ayrılması da yer alıyor. Tasarıda bir diğer tepki çeken madde ise, üniversite eğitimini sürdüremeyen öğrencilerin okuldan ihraç edilmesi. Buna göre, dört yıl öğrenim süresini tamamlayanlar için iki ek yıl, dört yıldan uzun süredir devam eden bölümlere katılanlar için ise üç ek yıl veriliyor. Bu da soruşturmalara uğrayarak derslere girmesi engellenen öğrencilerin okuldan atılmasının önünü açacağı yönünde eleştiriliyor.
POLİTEKNİK’TEN BUGÜNE
Bakan Kerameus ise söz konusu tasarıyı, “Bu tasarı sistemde uzun zamandan beri var olan sorunlarla başa çıkma amaçlı ve Yeni Demokrasi’nin seçim öncesi vaatleriyle eşgüdümlü” sözleriyle savunuyor. İktidardaki sağcı hükümet göreve gelir gelmez polisleri üniversiteden men eden yasayı rafa kaldırmıştı. Yasa, 1973’te askeri cunta yönetimine karşı Atina Politeknik Üniversitesi’nin direnişiyle başlayan ve 23 öğrencinin ölümüyle sonuçlanan siyasi kriz sonrası çıkarılmıştı.
***
MÜCADELEYE ÇAĞRI
Birgün’de yer alan habere göre, Ana muhalefetteki parti SYRIZA, “Demokratik üniversite camiasını, her demokratik ve ilerici vatandaşı hükümetin gerici planlarını iptal etmeye çağırıyoruz” açıklaması yaptı. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de tasarının ülke genelinde protesto edileceğini belirterek, “Hükümet, üniversiteleri hedef alan tasarıyı geri çekmeli ve gerekli tüm önlemleri alarak üniversiteleri yeniden açmalıdır. Bu alçak yasa tasarısını geri püskürtelim” çağrısında bulundu.