Kavcıoğlu'ndan enflasyon ve rezerv açıklaması
"Yılın geri kalanında cari işlemlerdeki iyileşme devam edecek. Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile beraber istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını söyleyebiliriz."
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcı toplantısında yaptığı konuşmada, “Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz” dedi.
TCMB yetkilileri, faiz indiriminin ardından yatırımcılarla ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, çekirdek enflasyon ve rezervlere ilişkin mesaj verdi. Kavcıoğlu, “Rezervlerimiz 122 milyar dolar seviyesine ulaştı. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kavcıoğlu, şunları kaydetti:
“Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz. Yurt içi yerleşiklerin mevduatta TL tercihleri güçlü kalmaya devam ediyor. Mart ayında yabancı para (YP) mevduattan Türk lirası (TL) mevduata kayda değer düzeyde bir dönüş gerçekleşti. Takip eden aylarda mevduat artışının TL cinsinden olması ters para ikamesi görünümünü olumlu yönde destekliyor. Yılbaşına göre TL mevduat 300 milyar liraya yakın artış kaydetti. YP mevduat ise ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalı ile sisteme döviz ve efektif girişine rağmen parite etkisi arındırıldığında görece sınırlı bir artış sergiledi.”
Kavcıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Yılın geri kalanında cari işlemlerdeki iyileşme devam edecek. Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile beraber istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını söyleyebiliriz. Finansman koşullarında daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlama dikkat çekerken, dayanıksız mal talebinde güçlenme görüyoruz.
Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik. Çekirdek enflasyon göstergelerinde yavaşlama görüyoruz. Öncü göstergeler 3.çeyrekte iktisadi faaliyette iç talebin de etkisiyle güçlü seyre işaret ediyor.”
Ekonomistlere göre Türkiye Merkez Bankası’nın swap ve brüt rezervleri çıkarıldığında kalan net döviz rezervi eksi 30 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.