"Kazdağları yöresi sistematik olarak yok edilmek isteniyor"

Kazdağları’ndaki madencilik projelerinin birbirlerine ne kadar yakın olduğunu ortaya koydu. Bölgede bulunan; Koza Altın ve Gümüş Madeni, Alamos Gold Kirazlı Altın Madeni, Cengiz Holding Halilağa Bakır Madeni ile Alamos Gold Ağı Dağı Çamurt Altın Madeni’nin birbirlerine uzaklığı 600 metre ile 7 kilometre arasında değişiyor.

Kazdağları Kardeşliği’nin sosyal medya hesaplarından paylaşılan harita, Kazdağları’ndaki madencilik projelerinin birbirlerine ne kadar yakın olduğunu ortaya koydu. Bölgede bulunan; Koza Altın ve Gümüş Madeni, Alamos Gold Kirazlı Altın Madeni, Cengiz Holding Halilağa Bakır Madeni ile Alamos Gold Ağı Dağı Çamurt Altın Madeni’nin birbirlerine uzaklığı 600 metre ile 7 kilometre arasında değişiyor.

Kazdağları Kardeşliği’nin yaptığı paylaşımda ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Bu haritaya bakınca gördüğümüz bir şey var; Kazdağları yöresi sistematik olarak yok edilmek isteniyor. Haritada görülenler Kazdağları’ndaki onlarca maden projesinden sadece 4’ü. Projeler arasındaki mesafalere ve kapsadığı alana dikkat edin. Tek başlarına yaratacakları hasarlar bile çok büyükken kümülatif etkilerini hayal bile edemiyoruz.”

YÜZDE 79’U RUHSATLANDIRILDI

Birgün’de yer alan habere göre, geçtiğimiz aylarda rapor açıklayan TEMA Vakfı, Kazdağları’nın yüzde 79’unun madenlere ruhsatlara olduğunu ortaya çıkarmıştı. Vakfa göre belirtilen alanda ormanların, sit alanlarının ve Milli Parklar’ın çok büyük bir bölümü madencilik faaliyetleri için ruhsatlandırılmış durumda.

Vakıf, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) göre dağlarda 1 milyon 294 bin 335 hektarlık toplam ruhsat alanı olduğunu belirtti. Rapora göre alan ihale, arama ve işletme safhalarındaki bin 634 ruhsata bölünmüş durumda.