Cumhuriyet dış haberler editörü, gazeteci M. Birol Güger, Manifesto TV’de yayımlanan Manifesto’nun Gündemi programında Küba’daki aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Aşı tartışmalarının dünyadaki sosyal adaletsizliği bir kez daha gün yüzüne çıkarttığını belirten Güger, komünist aşının yoksul halklara umut olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“Küresel salgınla birlikte başlayan aşı tartışmaları, gezegenimiz deki sosyal adaletsizlik bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Bunun boyutlarını görmek için şimdi biraz verilerden bahsetmek istiyorum. Örneğin Şubat 2021 tarihli bir Dünya Sağlık Örgütü raporu var. Burada aynen şu şekilde bir ifade yer alıyor; 10 ülke aşıların yüzde 75’ini aldı. 130 ülkeye ise henüz bir doz aşı gitmedi. Yani bu iki ay öncesindeki rakamlardan bahsediyoruz. Bu 130 ülkenin nüfusu aşağı yukarı 2 buçuk milyara tekabül ediyor. Bu da dünya nüfusunun neredeyse üçte biri diyebiliriz.
Komünist aşı yoksul halklara umut olacak dedik. Çok uzun yıllardır Amerikan ambargosu altında ezilen direngen Küba halkına ve dünyaya umut olacak oluyor. Şu anda örneğin elli bin kişi aşılanmış durumda 150 bin sağlık çalışanının da yakın zamanda aşılanması bekleniyor.
Bugün dünya üzerinde 25 milyon kadar mülteci var ve muhtemelen mültecilere en son sıra gelecek aşılama konusunda. Arz talebin sürekli gerisinde. Bu da salgının her defasında tekrar canlanmasına yol açıyor. Yani bugün dünyada gördüğümüz dalgalar işte birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü dalga şeklinde telaffuz ettiğimiz dalgalar biraz da bununla alakalı. Yani burada tabii DSÖ yönetiminin de tarafsızlığı tartışılır. Çünkü DSÖ yönetimi de Dünya Sağlık Örgütü’ne aktif finansal katkıda bulunan ülkelerin, dolayısıyla politikaları belirleme konusunda da söz hakları var.
Küba’da ne tarz çalışmalar, ne tarz çalışmalar yaptı? Şimdi öncelikle şurada hiçbir kuşku yok ki Küba’da aşı halk tarafından geliştiriliyor. Kamu tarafından, devlet tarafından geliştiriliyor ve halka ücretsiz olarak sunuluyor. Bunun yanı sıra yine yoksul ülkelere çok düşük bedellerle dağıtılıyor. Şu anda beş aşı geliştiriliyor. Bunlardan ikisi üçüncü faz deneylerini halihazırda şu anda sürdürüyor.
Şimdi Küba’nın iki aşısı, iki aşı adayı, şu anda üçüncü faz denemelerini tamamlamak üzere. Bunlardan ilkinin adı Soberana, yani Egemenlik. Burada çok kuvvetli bir vurgu var. Aslına bakarsanız. İkinci aşı da Küba halk kahramanı Jose Marti’nin kitabından alıyor ismini, aşının adı Abdava. O da umarım en güzel şekilde dünya sahnesinde yerini alacaktır. Şimdi aşıyla ilgili tabii yapılan bazı bilimsel değerlendirmeler var. Yani bazı bilimsel sağlık dergilerinde bu değerlendirmelere göz atma fırsatım oldu. Sadece aşı olanların çok küçük bir yüzdesinde hafif ve orta derecede yan etkileri görüldüğü söyleniyor. Çoğunda da yüksek miktarda bağışıklık oluştuğu artık raporlarla sabit.”
Programın tamamını izlemek için:
Metro İstanbul’da Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işveren tarafından herhangi bir teklif sunulmaması üzerine Demiryol-İş Sendikası'na…
Tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden üniversite öğrencileri Kadıköy Festival Park'ta dayanışma sahnesi kurdular
Laiklik Meclisi İzleme Merkezi tarafından düzenli periyotlarla hazırlanan Laiklik İhlalleri Raporu'nun Şubat 2025 dönemine ait…
ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Büyükelçisi adayı Thomas Barrack, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonunda yaptığı…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından süren eylemlere katılan…
İBB'ye yönelik operasyonların ardından başlayan protestolarda tutuklanan öğrencilerden birinin cezaevinde saldırıya uğradığı iddia edildi. Yaşananları…