"Laiklik İçin Alarm" Sempozyumu Ankara'da düzenlendi: Eşit yurttaşlık için laiklik şart
"Laiklik İçin Alarm" Sempozyumu 29 Ekim Kadınları Derneği tarafından Ankara'da düzenlendi. Etkinlikte İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Genel Başkanı Umut Kuruç “Laiklik siyasi, ideolojik ve kültürel bir mücadele sürecidir. Bu mücadele bitmez. Mücadeleyi bıraktığımız anda bugünkü noktaya geliriz" dedi.
HABER MERKEZİ
29 Ekim Kadınları Derneği tarafından Ankara’da düzenlenen “Laiklik İçin Alarm – Demokrasi için Laiklik, Laiklik İçin Kadın Hareketi Ne Yapmalı?” konulu Sempozyum 27 Ekim Çarşamba günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşti. Etkinlikte İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Genel Başkanı Umut Kuruç “Laiklik siyasi, ideolojik ve kültürel bir mücadele sürecidir. Bu mücadele bitmez. Mücadeleyi bıraktığımız anda bugünkü noktaya geliriz” dedi.
Sempozyumun açılış konuşmasında 29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı Avukat Şenal Sarıhan derneğin kuruluşu hakkında bilgi vererek laikliğin ve örgütlü mücadelenin önemini vurgularken kadın hareketi’nin dünyada ve Türkiye’de yükselişine değindi.
İKD’DEN LAİKLİK İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI
«Bütün Yönleriyle Laiklik Nedir? Laikliğin Türkiye’deki Gelişimi ve Kadınlara Yansıması, Dünyada Laiklik Uygulamaları» başlıklı ilk oturumun konuşmacıları İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Genel Başkanı Umut Kuruç, İKD GYK Üyesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ve Gazeteci Zeynep Gürcanlı’ydı.
Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Anayasa’dan çıkarılabileceğinin telaffuz edildiği bir dönemde burada bulunmanın çok önemli olduğunu belirtti. Karanlık ve zor zamanlardan geçtiğimizi vurgulayan Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir “Bu topraklarda laiklik esas geniş halk kesimleri içindir” dedi. Kadınlar için laikliğin toplumsal yaşam, eğitim, üretim-çalışma yaşamı, eşit yurttaşlık ve özgürlük başlıklarında yaşamsal olduğunu belirten Yücesan Özdemir, kadınları laiklik için mücadeleye çağırdı.
Zeynep Gürcanlı, siyasal İslam’ın dünyada ABD emperyalizmi tarafından Ortadoğu ve yakın coğrafyamızda Komünizmle mücadele adı altında Yeşil Kuşak Projesi olarak uygulamaya konduğunu belirterek, Afganistan, İran, Pakistan gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye’de de laikliğin aşındırlmasının bu kapsamda değerlendirilmesini vurguladı.
EŞİT YURTTAŞLIK İÇİN LAİKLİK ŞART
İlerici Kadınlar Derneği Genel Başkanı Umut Kuruç, «1990’lada gericiliğin söndürmek için katlettiği fenerlerimizi anmak istiyorum» diyerek Bahriye Üçok, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı’yı ve ölümünü 2000’li yıllarda hızlandırdıkları Türkan Saylan’ı anarak başladığı konuşmasında “Laiklik basitçe din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması yada yaşam biçimi değildir. Laiklik siyasi, ideolojik ve kültürel bir mücadele sürecidir. Bu mücadele bitmez. Mücadeleyi bıraktığımız anda bugünkü noktaya geliriz” dedi. Eşit yurttaşlık için laikliğin şart olduğunu, bunun için yeni bir ülke ve yeni bir cumhuriyete ihtiyaç olduğunu söyleyerek başta kadın örgütleri olmak üzere bütün ilerici kesimlere laiklik için mücadele çağrısı yaptı.
KADIN HAREKETİNİN GELECEĞİ
Sempozyumun Kadın Hareketinin Geleceği, Dayanışmanın Güçlendirilmesi başlığıyla gerçekleştirilen ikinci bölümünde «Dünya Kadın Yürüyüşü Küba» belgeselinin ardından, Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Koordinatörü Yıldız Temürtürkan, hareketin çıkışı ve gelişimi ile farklı ülkelerde ve Türkiye’deki faaliyetlerini aktardı.
Önerilerin yer aldığı Forum bölümünün ardından Sempozyum, 29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.