2024'ün ilk altı ayında en az 878 işçi hayatını kaybetti!
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), mayıs ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.
İSİG Meclisi’nin iş cinayeti verilerine göre, mayıs ayında en az 232 işçi, 2021 yılının ilk beş ayında ise en az 972 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
“Mayıs ayında önce “tam kapanma” sonra “kısıtlamaların esnemesi” denirken Türkiye’de her gün çalışmak zorunda olan milyonlarca işçi için değişen bir şey olmadı.” denilen raporda lapanma döneminde e-Devlet üzerinden 3 milyon 21 bin 778 ‘Çalışma Muafiyet İzni Belgesi’ düzenlendiği açıklandı. İSİG Meclisi raporunda, “İşçiler, toplu taşımada, fabrikalarda, şantiyelerde, depolarda, marketlerde, atölyelerde, tarlalarda, bürolarda çalıştı, çalışmak zorunda bırakıldı. Neoliberal sağlık politikaları nedeniyle her gün virüs maruziyetiyle karşı karşıya olan işçiler aşılama programlarına giremedi.” ifadelerine yer verdi.
İSİG Meclisi’nin açıklamasına göre, Türkiye’de son bir ayda Covid-19 nedeniyle 43 eğitim, 15 sağlık ve 14 belediye emekçisi hayatını kaybetti.
Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yapılan araştırmaya da değinilen raporda, 2016 yılında yüz binlerce işçinin uzun çalışma saatlerinin yol açtığı inme, kalp hastalıkları ve kalp krizi gibi nedenlerle yaşamını yitirdiğinin belirtildiğinin altı çizildi. “Araştırma, haftada en az 55 saat çalışan bir işçinin, 35-40 saat çalışan bir işçiye göre felç geçirme riskinin yüzde 35, kalp hastalıkları riskinin de yüzde 17 arttığını ortaya koydu.” diyen İSİG, “Bu araştırma sonucunda söyleyebiliriz ki, fazla çalışmak sağlığa zararlıdır!” ifadelerini kullandı.
Raporda Soma Davası’nın kararına da tepki gösterildi. “Adalet yerini buluncaya dek mücadelemiz devam edecek” denilen açıklamada şunlar söylendi:
“301 madencinin yaşamını yitirdiği, Türkiye’nin en büyük iş cinayeti olan Soma Katliamında adalet yine yerini bulmadı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmada madenci ailelerinin avukatları, dava hakimi ile dava heyetinin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle ‘reddi hakim’ talebinde bulundu ancak avukatların red talebindeki iddiaları somut delillerinin olmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Avukatların esas hakkındaki savunmalarını sunması ve reddi hakim talebinin bir üst mahkemeye itiraz sürecinin tamamlanması amacıyla duruşma 14 Haziran tarihine erteledi. Siyasetin doğrudan müdahil olduğu davada adalet yerini buluncaya kadar mücadelemiz devam edecek.”
En az 13 emekçinin ise “borç ve işsizlik” nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdiği belirtildi.
İSİG’in iş cinayeti verileri şöyle:
Bu haber en son değiştirildi 3 Haziran 2021 13:40 13:40
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…
28 Ocak'tan bu yana görüntü vermeyen MHP lideri Devlet Bahçeli, aylar sonra ilk kez ortaya…
Özelde AKP genelde ise İslamcılık, darbe-cunta karşıtlığı üzerinden kendilerini tanımlama “hakkını” çoktan yitirmiştir. 15 Temmuz…
ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzden fazla ülkeye ek gümrük vergileri uygulanacağıını açıklamasından sonra, dünya ticaretindeki…