MEB'de yaşanan 'yandaş sendika torpili'nin ifşa edildiği 10. Köy Davası'nda erteleme kararı çıktı
Eğitim-İş Sendikası Bursa eski şube başkanı Özkan Rona’nın Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaşanan torpili açıkladığı için yargılandığı ve 10.Köy Davası olarak bilinen davada yine erteleme çıktı.
2014 yılında alınan bir kararla Milli Eğitim kurumlarına yönetici atamalarında yazılı sınavlar kaldırılarak sadece sözlü mülakatların yapılması karar altına alınmış, bu sayede Milli Eğitim kurumlarına yandaş sendikaya üye idarecilerin atanması sağlanmıştı.
2016 yılında Eğitim-İş, yaptığı bir çalışmayla, idareci olarak atanabilecek puan verilenlerle bunların bağlı olduğu sendikalarını açıkladığında, atanan idarecilerin tamamının yandaş Eğitim-Bir-Sen üyesi olduğu açığa çıkmıştı.
Bu çalışma sonucunda o dönem Eğitim-İş Bursa şube başkanlığını yürüten Özkan Rona hakkında “kişisel verilerin gizliliğini ihlal etmek” gerekçesiyle dava açılmış, dava 2018 yılında Rona’nın beraatı ile sonuçlanmıştı.
Ancak yandaş sendikanın ve üyelerinin itirazı sonucu, 5 yıl sonra dava yeniden açıldı ve torpilciler hakkında hiçbir işlem yapılmazken Rona tekrar yargılanmaya başladı.
Davaya destek için değişik illerden gelen Eğitim-İş üyeleri Ankara İstinat Mahkemesi önünde bir eylem gerçekleştirdi.
Burada toplanan sendika üyelerine seslenen sendika genel başkanı Orhan Yıldırım
“Yeniden başlatılan bu “yargı” sürecinde kuşkusuz Özkan Rona’nın şahsı değil, hakkaniyeti savunma ve haksızlık karşısında durma iradesi yargılanmak istemektedir. Hırsızlığı ihbar edenlerin, hırsızları mağdur etmekten yargılanması topluma kabul ettirilmek istenmektedir.” dedi.
“Bu, “kral çıplak” diyen çocuğun yargılandığı davadır” diye sözlerine devam eden Yıldırım, “Bizim göğsümüze nişan gibi takacağımız bu dava, tarihe geçecek bir pişkinlik davasıdır” diye sözlerini sürdürdü.
Yıldırım’ın ardından söz alan Özkan Rona ise yargılamanın ardında gericiliğe karşı yürütülen mücadeleye karşı duyulan hırsın olduğunu belirterek başladığı konuşmasına, kokuşmuşluğu deşifre etmek isteyen herkese göz dağı vermek için açılmış bir dava olduğunu vurgulayarak devam etti.
Yandaş sendikanın torpille, usulsüz atamalarla sadece yandaşlarını okullara yerleştirmekle kalmayıp, aynı zamanda okullarda her türlü gericiliğe kapı açtığına değinen Rona, gericiliğe karşı mücadelenin onur mücadelesi olduğunu belirtti.
Sendika üyelerinin sloganları ve alkışlarıyla duruşma salonuna giden Rona’nın davası, delillerin incelenmesi için 4 Kasım’a ertelendi.