Reklam
Kategoriler: Mercek

MERCEK | Türkbank skandalı

Reklam

Ayhan ÖZTÜRK

Nasıl başladı Türkbank ihalesi, kimler girdi işin içine, iş nasıl Yüce Divana kadar uzandı? Bir tarafta inşaat projelerinden, televizyon kanallarına birçok sektörde eli olan “iş insanı” Korkmaz Yiğit, bir tarafta mafya babası Alaattin Çakıcı. Daha nice isim girip çıkıyor olayların içerisine. Hepsi kendi sermayesini katlama derdinde kimi zaman iş birliği yapıyorlar kimi zaman birbirlerini sırtlarından vuruyorlar. Türk Ticaret Bankası’nın, yaşanan bir kriz sonrası Hazine’ye devrinin gerçekleştirilmesi ardından bankanın büyük bir hissesin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kamu ihalesiyle satışa çıkarılmasıyla birlikte olaylar sirayet ediyor. Bu tarz büyük ihalelerin içine fesat karışmamasını beklemek hayal olur fakat mafya babalarıyla iş birliği yapan başbakanlara kadar büyümesi bu kadar da olmaz dedirtiyor. Biraz geriye gidelim; Alaattin Çakıcı’nın Türkbank ile ilgilenmeye başladığı zamanlara. Olaylar bir mafya filmiymişçesine gelişiyor. Alaattin Çakıcı ile de tanışıklığı olan bir iş adamı banka açmak istiyor ve Türkbank’a göz koyuyor. Banka açmasına izin vermeyen yetkililer Alaattin Çakıcı tarafından tehdit ediliyor. Fakat banka açılmasına yine de izin verilmiyor. Daha sonra yeni bir isim Korkmaz Yiğit giriyor işin içerisine. Korkmaz Yiğit ise mafya ile yakın iş dünyasında birçok sektörde kendini göstermek istiyor paragöz bir adam. Alaattin Çakıcı ile bir takım suç teşkil eden olaylar sayesinde tanışıyorlar. Yine bu dönemler içerisinde Korkmaz Yiğit ayrıca Genç TV’nin hissedarlarından biri oluyor fakat borçlarını ödeyemiyor ve hisseleri devraldığı kişi Bank Ekspress hisselerine haciz işlemi başlatıyor. Bank Express’in sahibi Korkmaz Yiğit. Yine bu olaylar sırasında Alaattin Çakıcı aracılığıyla Korkmaz Yiğit zaman zaman tehdit edildiğinden bahsediyor.

Korkmaz Yiğit kendini kurtarabilmek için devlet içerisindeki insanlardan yardım istemeye başlıyor. Devlet Bakanı Güneş Taner ile görüşüyor ve olayı anlatıyor. Güneş Taner ile tanışıklığı da buradan geliyor. Kısa bir süre sonra da Türkbank ihalesi başlıyor tabi bu süreç içerisinde Korkmaz Yiğit ile Güneş Taner ile ilişiği devam ediyor. 4 Mayıs 1998’de Türkbank ihalesine teklif verme süreci başlıyor. Mayıs 18’de ise İstanbul polisi Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne başvuruyor ve Korkmaz Yiğit’in organize suç örgütleri ile irtibatlı olduğunu belirterek cep telefonunu dinleme izni istiyor. İhale 4 Ağustos’ta yapılıyor.

İhale sürecine kadar birtakım olaylar, konuşmalar gelişiyor. Korkmaz Yiğit’in Genç TV hisselerini aldığı dönemden kalan borçlarının da üstü kapatılmak isteniyor. Bayındır Holding Sahibi Kamuran Çörtük, dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ile görüşüyor ve daha sonra Korkmaz Yiğit’e “380 milyon ver, Türkbank’ı al” diyor. Tabi bu esnada Türkbank talibi Zorlu holdinge bağlı Denizbank’ın fiyatı yükselttiği öğrenilir. Fakat Korkmaz Yiğit’in yalnızca 380 milyon doları olduğu için Kamuran Çörtük, Korkmaz Yiğit’e “üstünü tamamlarız” şeklinde teşvik edici sözler söyler. Zorlu holdingin son teklifi 595 milyon dolardır. Korkmaz Yiğit ise 600 milyon dolar ile son teklifi yapar ve ihaleyi alır. Aynı gün içerisinde Türk Mevduat Sigorta Fonuna Emniyet Genel Müdürlüğünden ”İhaleye katılan grupların, halen yurtdışında bulunan ve aranan organize suç liderleri tarafından tehdit edildikleri, ihalenin Korkmaz Yiğit lehine sonuçlanması için diğer firmaların baskıya maruz kaldıkları, bazı firma sahiplerinin bu kişilerle yakın ilişkiler içinde oldukları” bilgileri yer alıyordu.

Sonuç: Soruşturma tamamlanıncaya kadar hisse devri işlemleri durdurulmalıdır” içerikli bir yazı gelir, diğer firmaları tehdit eden kişinin de Alaattin Çakıcı olduğu söylenir. Sonuç olarak Emniyet Genel Müdürlüğünün bu hamlesi ihalenin iptal edilmesine neden olur. Korkmaz Yiğit 12 Kasım’da polise yazılı ifade verir ve tüm bağlantılarını itiraf eder. Mesut Yılmaz ve Güneş Taner’in de işin içine karıştığı belgeli bir şekilde ortaya çıkar. Bu süreçte tüm mal varlığını kaybeden Korkmaz Yiğit’in kendisini ihale için Mesut Yılmaz’ın teşvik ettiğini dile getirdiği demeçlerini gündeme düşer. Dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ile Korkmaz Yiğit iş yapmışlardır. Mesut Yılmaz bankanın özelleştirilmesine destek olup Korkmaz Yiğit’e destek çıkmıştır. Aynı zamanda Mesut Yılmaz’ın ihale içerisindeki haksızlık ve fesatlara göz yummuş olduğu ve paragözler ve mafya babaları ile bizzat ortaklık yaptığı aşikardır.

Tüm bunların ardından Mesut Yılmaz ve kabinesinin düşmesi de pekâlâ normaldir. TBMM’de Mesut Yılmaz’a karşı soruşturma komisyonu kuruldu. Ardından ise Mesut Yılmaz ve kabinesi 11 Ocak 1999’da düştü.

Meclis komisyonu olayı irdelemeye devam etti ve Mesut Yılmaz işin içine fesat karıştırdığına dair rapor hazırladı. Birkaç sene sonra Türkbank meselesini çözme kavuşturmak isteyen AKP ve CHP mecliste yeni bir komisyon oluşturdu ve 2004’te hazırlanan raporda da Mesut Yılmaz ve Güneş Taner suçlu bulunuyor, fakat bu sefer Yüce Divan’da yargılanmaları isteniyor. İki isimde Yüce Divan’da değil Anayasa Mahkemesi’nde yargılandılar, mahkeme iki ismi de suçlu buldu ancak cezaları ertelendi.

Bu haber en son değiştirildi 15 Kasım 2021 21:30 21:30

Reklam

Önceki Haberler

THY’de yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı 80 bin TL oldu

THY’nin 21 Mayıs 2025 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulunda değişikliğe gidilerken yönetim kurulu…

23 Mayıs 2025 17:21

İBB soruşturmasında yandaş medyaya gönderilen bilgi notunu AKP’li trol hazırlamış

İBB soruşturmaları kapsamında tutuklanan Taner Çetin’le ilgili iktidar medyasına servis edilen bilgi notunun, AKP’li bir…

23 Mayıs 2025 17:13

Devlet Bahçeli’den Erdoğan’a: Yolundan cayma hakkı yoktur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim tekrar aday olma derdim yok" açıklamasına…

23 Mayıs 2025 16:19

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na hapis cezası

Oyuncu Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu, yalan beyan suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezası aldı. Ergenç’e…

23 Mayıs 2025 15:46

Kınık ailesi yine adaleti parayla satın almaya çalıştı

Kınık ailesi, 26 Mayıs'taki duruşma öncesi Zehra Kınık'ın neden olduğu kaza sonucu ölen Batın Barlasçeki’nin…

23 Mayıs 2025 15:27

DEM Parti sözcüsü Doğan’dan dikkat çeken açıklama: Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa çıkışını değerlendiren ve yeni anayasa tartışmalarına değinen DEM Parti Sözcüsü Ayşegül…

23 Mayıs 2025 14:31
Reklam