Reklam
Kategoriler: Ekonomi

‘Merkez Bankası enflasyonda hileli yolu seçti’

Reklam

Yeniçağ yazarı Prof. Dr. Esfender Korkmaz, bugünkü yazısında, dün Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ekim ayına ilişkin aylık yüzde 2,39, yıllık yüzde 19,89 olarak açıkladığı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Enflasyonun Euro Bölgesi’nde 4,1, dünya ortalamasının ise yüzde 5-6 dolayında olduğunu yazan Korkmaz, Türkiye’nin bu konuda açık ara önde olduğunu ifade etti.

“Yİ-ÜFE ‘nin yüksek olması, TÜFE ‘nin devam edeceğini gösteriyor” diyen Korkmaz, çekirdek enflasyonun geçen seneye göre arttığını ve bu artışın enflasyon trendinin yükselme yönünde olduğunu gösterdiğini yazdı.

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun gösterge faiz kararında çekirdek enflasyonu dikkate alacağını söylediğini ve faiz oranlarını iki ay üst üste indirim yaparak yüzde 16’ya düşürdüğünü yazan Korkmaz şöyle devam etti:

“Ekim ayında Merkez Bankası’nın kabul ettiği çekirdek enflasyon TÜİK’in ‘C’ olarak hesapladığı “Enerji, Gıda ve Alkolsüz içecekler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE oranı yüzde 16,82 oldu. Bu şartlarda, çekirdek enflasyona göre TCMB gösterge faizi eksi 0,7 oldu. Merkez Bankası’nın faiz indirme bahanesi kalmadı.

Aslında, Türkiye şartlarında Merkez Bankası’nın kabul ettiği çekirdek enflasyonda doğru değil. Doğrusu ‘işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç’ olarak TÜİK’in ‘B’ olarak hesapladığı enflasyondur. Bu oran da yüzde 18,50’dir ve TCMB gösterge faizi bu enflasyona göre eksi 2,11 dir.

Çekirdek enflasyon;

– Fiyatı arz ve talep şartlarından daha çok piyasa dışı faktörlerin etkisinde kalan mallar. Söz gelimi petrolde OPEC kararları Petrol üretim ve fiyatlarında daha etkilidir.

– Üretimi ve arzı yıllık İklim değişiklikleri gibi piyasanın kontrol edemediği olaylara bağlı olarak değişen mallar, söz gelimi tarım ürünleri.

– Fiyatı hükümet kararları ve özel vergiler yoluyla değişen mallar. Alkollü içecekler ve tütün gibi mallar.

– Gıda ve enerji temel mallar olduğu için, bu malların fiyatlarında artış aynı oranda talebi etkilemiyor. Gıda fiyatları artsa da almak zorundayız. Benzin fiyatları artsa da arabayı çalıştırmak için benzin almak zorundayız.

Bu şartlara Türkiye şartlarında çekirdek enflasyon tarifine uygun olan enflasyon TÜİK’in ‘B’ olarak hesapladığı çekirdek enflasyondur.

TÜİK’in ‘C’ olarak hesapladığı çekirdek enflasyonda alkollü içecekler yoktur. Gıda olarak ta işlenmiş gıda vardır. Benim görüşüme göre, işlenmiş gıda çekirdek enflasyon tanımına uymaz. Çünkü gıdanın işlenmesi ve pazarlanması, bir yıllık iklim değişikliğini geçiyor. İyi ve kötü yıllar harmanlanmış oluyor.

Dahası, genel olarak reel faiz hesabında TÜFE oranı dikkate alınır. TCMB hileli yol seçti ve daha düşük görerek çekirdek enflasyonu kullandı. Bu durumda da MB gösterge faizinde reel faiz oranı yüzde eksi 3,33’tür.”

Reklam

Önceki Haberler

Sinan Ateş’in eşi açıkladı: Darbe komisyonuna isim listesi verdi

Ayşe Ateş, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in resmi görevi olmadan darbe komisyonuna isim listesi…

13 Mayıs 2024 17:14

Bir ilde daha ekmeğe zam

Edirne merkezde 7,5 liradan satılan 210 gram ekmek, gelen zamla 10 lira oldu.

13 Mayıs 2024 17:10

İBB Meclisi’nde Deniz Gezmiş tartışması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mayıs ayı olağan meclis toplantılarının ilk oturumu Meclis 1. Başkanvekili Nuri…

13 Mayıs 2024 17:05

AKP’li Kurtulmuş’un ‘yeni anayasa’ turu sürüyor: Sırada MHP var

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'yeni anayasa' çalışmaları kapsamında başlattığı ziyaretleri sürdürüyor. Daha önce CHP, İYİ…

13 Mayıs 2024 16:37

Soma davasının avukatı Can Atalay: İnadımız ve kararlılığımız azalmayacak

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Can Atalay, 10 sene önce yaşanan ve Soma'da 301 madencinin hayatını…

13 Mayıs 2024 16:04

Mahkeme kaçak yapı sahiplerinin başvurusunu reddetti

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Üsküdar’daki kaçak kafe sahiplerinin İBB’nin gerçekleştirdiği yıkıma karşı açtıkları 4 davayı…

13 Mayıs 2024 15:56
Reklam