Meslek hastalığı sayılmayan Covid-19 bir yılda en az 861 işçinin canını aldı
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi yayımladığı raporda salgının birinci yılında en az 861 işçinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. “Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığıdır” denilen açıklamada en çok ölümün sağlık, sosyal hizmetler işkolunda yaşandığı, toplam ölümlerin yüzde 84’ünü ücretlilerin oluşturduğu belirtildi.
Salgının birinci yılında (11 Mart 2020 – 10 Mart 2021) koronavirüs nedeniyle en az 861 işçi hayatını kaybetti. İSİG tarafından yapılan açıklamada Kovid-19 nedenli işçi ölümlerinin devlet tarafından açıklanmadığı ve ölümlerin ulusal basına da yansımadığı vurgulanarak “Bu yüzden ilk defa bir raporumuzda ulusal basına yansıyan işçi ölümleri tespit edebildiğimiz işçi ölümlerinin 1/3’ü kadardır” denildi.
Sağlık örgütlerinin çabaları sayesinde ölümlerin çoğunun sağlık emekçilerinin ölüm sayısı olduğu, işçi sendikalar, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, yerel basın, memleket derneklerinin diğer bilgi kaynakları olduğu belirtilerek, “Ancak yine de elimizdeki bilgiler oldukça yetersiz. Örneğin neredeyse bildiğimiz göçmen işçi ölümü yok. Oysa çalışan nüfusun neredeyse yüzde 10’una yakını göçmen. Yine bildiğimiz hiç çiftçi ölümü yok. Yine bazı şehirlerden hiçbir bilgiye ulaşamadık. Diğer yandan ulaşabildiğimiz bilgilere bakınca faal çalışanlar ve bir önceki emekçi kuşağı (emekliler) Kovid-19 nedenli ölümlerin yüzde 95’inden fazlasını oluşturuyor” değerlendirilmesine yer verildi.
İSİG’in verilerine göre salgının birinci yılında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle:
Kovid-19 kaynaklı iş cinayetlerinin istihdam dağılımına göre 724 ücretli ve 137 kendi nam ve hesabına çalışan hayatını kaybetti: Yani ölenlerin yüzde 84’ünü ücretliler yüzde 16’sını ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturdu.
TTB ile farklı sağlık emekçisi ölümü açıkladıklarını belirten İSİG’in açıklamasında, “Bunun nedeni ölümlerde çalıştıkları işkollarını baz almamız. 367 sağlık emekçisinin yanında başka işkollarında kaybettiğimiz 6 sağlık emekçisi arkadaşımız daha var. Yine faal çalışanları baz aldığımız için kayıtlarımızda emekli olan sağlıkçılar yok” denildi.
Salgının birinci yılında Kovid-19 nedenli iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımı şöyle: 71 kadın işçi ve 790 erkek işçi hayatını kaybetti.
Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılım:
Salgının birinci yılında Covid-19 nedenli ölenlerin 94’ü (yüzde 10,91) sendikalı işçi, 767’si ise (yüzde 89,09) sendikasız oldu. Sendikalı işçiler tarım, gıda, kimya, tekstil, iletişim, büro, eğitim, ticaret, cam, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.
Salgının birinci yılında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı ise şöyle:
178 ölüm İstanbul’da; 42 ölüm Ankara’da; 41 ölüm İzmir’de; 38 ölüm Kocaeli’de; 33 ölüm Bursa’da; 30’ar ölüm Diyarbakır ve Mersin’de; 28 ölüm Hatay’da; 25’er ölüm Gaziantep ve Kayseri’de; 24 ölüm Konya’da; 23 ölüm Manisa’da; 19 ölüm Aydın’da; 18 ölüm Denizli’de; 17 ölüm Şanlıurfa’da; 16’şar ölüm Adana ve Samsun’da; 12 ölüm Kahramanmaraş’ta; 11’er ölüm Osmaniye ve Sakarya’da; 10’ar ölüm Antalya ve Tekirdağ’da; 9’ar ölüm Erzurum ve Trabzon’da; 8’er ölüm Malatya ve Zonguldak’ta; 7’şer ölüm Balıkesir, Elazığ, Isparta, Kütahya, Ordu ve Van’da; 6’şar ölüm Çankırı, Edirne ve Muğla’da; 5’er ölüm Afyon, Çorum, Düzce, Eskişehir, Giresun, Kastamonu, Kırıkkale, Nevşehir ve Tokat’ta; 4’er ölüm Ağrı, Bingöl ve Mardin’de; 3’er ölüm Bolu, Karaman, Kırklareli, Rize, Sivas ve Uşak’ta; 2’şer ölüm Adıyaman, Aksaray, Amasya, Burdur, Iğdır, Karabük, Kilis, Sinop, Yalova ve Yozgat’ta; 1’er ölüm Artvin, Batman, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Niğde ve Siirt’te; 4 ölüm yurtdışında meydana geldi.
Ardahan, Bartın, Çanakkale, Kars, Muş, Şırnak ve Tunceli’de Kovid-19 nedenli işçi ölümü tespit edilemedi.
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…