Yedi yıl aradan sonra toplanan Milli Eğitim Şûrası kapsamında ihtisas komisyonlarının toplantıları yapıldı. İhtisas komisyonlarında, beş yaş okullaşma oranının yüzde 100’e ulaşması için okulöncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması gerektiği önerildi. Tartışmaların ardından söz konusu madde, “ücretsiz” ve “zorunlu” ibareleri eklenmeden oyçokluğuyla kabul edildi.
Milli Eğitim Şûrası öncesi bakanlığa iletilen öneriler üzerinden düzenlenen taslak tavsiye kararları, komisyonların gündem maddeleri olarak belirlendi. Komisyonda, okulöncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olmasına yönelik tartışma yaşandı. Zorunlu eğitim kapsamındaki ilkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrenci oranlarının yüzde 100’e ulaşmadığına işaret edilerek “Zorunlu yazınca zorunlu olmuyor” savunması yapılması dikkat çekti. Okulöncesi eğitime ilişkin madde, “zorunlu” ve “ücretsiz” ibareleri eklenmeden, oyçokluğu ile kabul edildi.
Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre tartışmalarda bazı üyeler, okulöncesi eğitimde çeşitli yöntemler ile velilerden para istendiğini, devlet okullarının ücretsiz olduğu yönündeki düzenlemenin sahaya yansımadığını söyledi. Bu yönde görüş bildirenler arasında okul müdürlerinin yer alması da dikkat çekti.
Taşımalı eğitimin de konuşulduğu komisyonda, bazı üyeler, köy okullarının sürekli açık tutulmasının tavsiye kararları arasında eklenmesini istedi. Ancak, bu öneri de tartışılan maddeye eklenmedi. Komisyonda kabul edilen tavsiyeler, bugün yapılacak toplantıda oylamaya sunularak karara bağlanacak.
Prof. Dr. İlber Ortaylı da özel ihtisas komisyonlarına üye olarak katkı vermek üzere şûraya katıldı. Ortaylı, “Birinci sıkıntı anaokulları meselesi. Çalışan nüfus arttı. Yükünü çocukların çekmesi doğru değil” dedi. Okullaşma oranının artması gerektiğini aktaran Ortaylı, “İhtisas eğitimi şart, iki sene lisede umumi, iki sene de ihtisas olabilir” dedi.
Görüşmelerde dinci vakıf ve dernekler ile eğitim alanında işbirliğinin önünü açan bir değişiklik yapıldı. Dezavantajlı çocukların eğitime katılmasına yönelik takip sisteminin geliştirilmesini öngören maddeye, “sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin oluşturulacağı bir takip ve destek sisteminin geliştirilmesi” yönünde ibare eklendi.
Eğitim Bir-Sen’in, okul öncesi eğitim müfredatına din ve ahlak bilgisi ya da değerler eğitimi dersi eklenmesi önerisi, komisyon toplantısına taşındı. Toplantı sonrası salona gelen Eğitim Bir-Sen temsilcisi, “velilerin, öğretmenlerin ve çocukların dine karşı talepleri olduğunu” savunarak bu derslerin müfredata eklenebileceğini, eklenmezse müfredat dışı etkinlik olarak da verilebileceğini söyledi ancak öneri, gündeme alınmadı.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…
MHP’li vekillerin altın kaçakçılığı ve kara para iddiaları siyaseti karıştırdı. Bahçeli’nin tavrı, Dubai bağlantıları ve…
İstanbul’da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak…