Batı Karadeniz'de sel can almaya devam ediyor: Hayatını kaybedenlerin sayısı 27'ye yükseldi
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Orta Karadeniz illerinde yaşanan sel felaketinin ardından yazılı bir açıklama yaptı.
“Hiçbir afetten ders çıkarmayan iktidarın öngörüsüzlüğü ve hazırlıksızlığı sel felaketlerinde bir kez daha ortaya çıkmıştır.” denilen açıklamada bilime aykırı kentleşme, dere yataklarının betonlaşması, dereleri kelepçeleyen plansız HES yapımları ile sel felaketlerinin sorumlusunun doğa ile uyumlu kentleşme politikaları yerine yaşam alanlarını betona boğan iktidar olduğu vurgulandı.
Açıklamanın tamamı şöyle:
“Ülkemizde yaşanan orman yangınlarından sonra, Batı Karadeniz bölgesinden; Samsun, Sinop, Bartın ve Kastamonu’da yaşanan sel felaketleri sonucu, hiçbir afetten ders çıkarmayan iktidarın öngörüsüzlüğü ve hazırlıksızlığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Bilime aykırı kentleşme, dere yataklarının betonlaşması, dereleri kelepçeleyen plansız HES yapımları ile sel felaketlerinin sorumlusu, doğa ile uyumlu kentleşme politikaları yerine yaşam alanlarını betona boğan iktidardır.
Bartın’da ve Kastamonu’da sel bölgelerinde Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne bağlı Oda temsilciliklerimiz yerinde incelemelere devam etmektedir. Bartın’da yüksek kesimlerde başlayan ve uzun süren yağışlar sonrasında Ulus, Abdipaşa, Derecik ve Yenihan bölgesi ile Kumluca, Akören, Söküler, Zafer ve Yılankar köylerinde sel meydana gelmiş, bağlantı yollarında ciddi tahribatlar oluşmuştur. Bartın Karabük yolu Bahçecik mevkiinde köprü altının dolması nedeni ile yolda meydana gelen göçmelerden dolayı yol kapanmış ve köprü kullanılamaz duruma gelmiştir. Kirazlı köprü mevkiinde Derecik Köyü’nden geçen yol menfezlerinin dar ve küçük olması nedeni ile yol çökmüş ulaşım servis yolundan sağlanmaktadır. Kastamonu’da plansızca yapılan HES’in kapaklarının açılması sonucu birçok yerleşim yeri sular altında kalmış, iş makineleri ile müdahale edilemez duruma gelmiştir. Karayolu kapalı olduğu için merkezden ulaşım gerçekleşememektedir.
Arka arkaya yaşanan yangınlar, seller ile ülkede gelişen olaylara hazırlık yapmayan, müdahale edemeyen ve sonucunda can ve mal kaybına neden olan bir yönetim aczi yaşanmaktadır. Yaşanan doğa olaylarının afete dönüşmesine yol açacak politikaların yanında, bu afetleri yönetecek birikime de sahip olmayan iktidar, yurttaşların öncelikle can güvenliğini daha sonra ise onlarca yıllık emeklerini tehlikeye atmakta üstelik kayıplar için de yine halkı borçlandırma seçeneğini sunmaktadır. Dayanışma ile aşılmaya çalışılan bu süreçlerde, halkın güvencesi olması gereken devlet aygıtları bürokratlarca keyfi şekilde kullanılmakta, afetlerden etkilenen halkın yaralarını sarma görevi yine vatandaşa bırakılmaktadır.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, başta sel felaketlerinde büyük hasar gören illerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, tüm sorumluluğu üstlenmesi gereken yetkilileri bölgenin afet alanı ilan edilmesi için göreve çağırıyor, tüm birimlerimizle birlikte bölgedeki vatandaşlarımızla dayanışmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz.”
Trump’ın açtığı ticaret savaşına muhatap olan ülkelerde ABD ürünleri boykot edilmeye başlandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 90 günde 32 milyar 540 milyon 520 bin TL harcadı. Başkanlık, Türkiye’de…
Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül, 'ihaleye fesat karıştırma' iddiasıyla gözaltına alındı. Fidan Gül, sabah…
Brent petrol fiyatlarında dalgalanmayla, benzin, motorin ve otogaz fiyatları da değişkenlik göstermeye devam ediyor. Benzinin…
Beşiktaş Anadolu Lisesi'nde müdür yardımcısı eylem yapan öğrencilerden birine yönelik "Bu okul sana acıdığı için…
CHP'nin boykot çağrısına destek verdiği gerekçesiyle TRT’de yayınlanan dizi kadrosundan çıkarılar Aybüke Pusat’ın rol aldığı…