Mısır Dışişleri: Türkiye'nin Mısır'a yönelik yaklaşımını değiştirme arzusuna dair işaretler var
Şükri, nasıl bir Türkiye görmeyi arzu ettiklerine ilişkin bir soruyu "Mahremiyete saygılı, içişlerine karışmayan, devlete muhalefet eden aşırılık yanlılarına destek olmayan ve uluslararası ilişkilerin doğasını dikkate alan” şeklinde yanıtladı.
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Mısır merkezli TeN TV’ye verdiği röportajda, Türkiye-Mısır ilişkilerinin hangi koşullar altında normalleşebileceğine yönelik değerledirmelerini paylaştı.
Şukri, “Türkiye’nin Mısır’a yönelik yaklaşımını değiştirme arzusuna dair işaretler var” derken; “Mısır çıkarlarının tamamen dikkate alındığından emin olduğumuzda normalleşme şeklinde nitelendirilebilecek başka görüşmeler de olacak” ifadelerini kullandı.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, nasıl bir Türkiye görmeyi arzu ettiklerine ilişkin bir soruyu “Mahremiyete saygılı, içişlerine karışmayan, devlete muhalefet eden aşırılık yanlılarına destek olmayan ve uluslararası ilişkilerin doğasını dikkate alan” şeklinde yanıtladı.
Al Monitor’den Hagar Hosny’nin haberine göre Şükri konuşmasında, “Türkiye’nin Mısır’a yönelik yaklaşımını değiştirme arzusuna dair işaretler var ve bu işaretler istikşafi görüşmelere öncülük eden iletişim düzeyini siyasi düzeye yükseltmiştir” ifadelerine yer verdi.
MISIR’IN ÇIKARLARI
Türkiye’den siyasetini, özellikle Mısır ulusal güvenliği söz konusu olduğunda, Mısır’ın çıkarlarıyla kesişmeyecek şekilde değiştirmesini beklediklerini belirten Şükri, “Bu, izlenebilen ve değerlendirilebilen pratik adımların atılması anlamına gelir” dedi.
Şükri ayrıca, “Mısır çıkarlarının tamamen dikkate alındığından emin olduğumuzda normalleşme şeklinde nitelendirilebilecek başka görüşmeler de olacak” diye ekledi.
Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Sanad Loza ve Türk Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Mısır ve Türk heyetleri 6 Mayıs’ta keşif görüşmeleri kapsamında bir araya gelmişti.
Kahire’de düzenlenen iki günlük görüşmelerde ikili ve bölgesel meseleler, özellikle de Libya, Suriye ve Irak’taki durum ele alınmıştı. Heyetler, iki ülkenin ikili düzeyde ve bölgesel bağlamda ilişkilerin normalleşmesine yol açabilecek gerekli adımlar olarak nitelendirdiği, Doğu Akdeniz bölgesinde barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacını da tartışmıştı.