Reklam
Kategoriler: Emek Postası

Ofis çalışanları soruyor: Kapsamlı Uzaktan Çalışma Yasası nerede?

Reklam

Bağlantıyı Kes Hareketi

”10.03.2021 tarihli 31419 sayılı uzaktan çalışma yönetmeliği uzaktan çalışmanın yapılamayacağı işleri, verilerin korunması ve paylaşılmasına ilişkin işletme kurallarının uygulanmasını ve uzaktan çalışmanın esaslarını belirler”

Bağlantıyı Kes Hareketi olarak patron yanlısı bu yönetmeliğe itirazlarımız var! Bu yönetmenliğin adı hesaplı yoksunluktur. Bu yönetmelik çizdiği çizgilerle değil muğlak bıraktığı alanlarla uygulanacaktır. Yönetmelik, işverenin istismarına açık olacak şekilde kasıtlı olarak eksik bırakılmıştır.  Bir an önce uzaktan çalışmaya ilişkin net, işveren istismarına kapalı, işçi hakkını gözeten bir yasa çıkarılmalıdır.

Bu yönetmelik, pandemi ile birlikte hak kaybına uğrayan ofis çalışanlarını açıkça yalnızlaştırmıştır.

Uzaktan çalışma yönetmeliğine göre, çalışma ortamının oluşturulmasına ilişkin maliyetin, işveren ve işçi tarafından birlikte kararlaştıracağı belirtilmiştir. Kasıtlı olarak çerçevesi çizilmemiş ve yine kasıtlı olarak işçi aleyhine muğlak bırakılmıştır. Yönetmelikte, aksi kararlaştırılmamışsa işin yapılmasına ilişkin iş gereçlerinin işverence tedarik edileceği belirtilirken, işçi sermayeye karşı yasal olarak savunmasız ve çaresiz bırakılmıştır.

Çıkarılan bu yönetmelikte çalışma süreleri de kasıtlı olarak flu bırakılarak, mobbinge ve ücreti ödenmeyen fazla mesailere yasal kapı açılmıştır.

Yönetmelik, iş ve işçiyi eşit kabul ederken hakların belirlenmesi konusunda açıkça işveren üstünlüğünü dikte etmiştir.

Yönetmelikte, uzaktan çalışma işveren emrine bağlanmış olup  işçi tercihi yok sayılmıştır.

Bağlantıyı Kes Hareketi olarak bakanlığın ve aslında sermayenin işçi düşmanı yönetmeliğine itiraz ediyoruz.

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasının üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen işçiyi koruyan ve çizgileri net çekilmiş bir yasa çıkartılmadı.

Buradan sesleniyoruz: Sermayenin malı değiliz!

İşveren yanlısı yönetmeliklerle köleleşmeyi reddediyoruz!

UZAKTAN ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, uzaktan çalışmanın yapılamayacağı işleri, verilerin korunması ve paylaşılmasına ilişkin işletme kurallarının uygulanmasını ve uzaktan çalışmanın usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesi uyarınca uzaktan çalışanları ve bunların işverenlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4857 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

  1. a) Bakanlık: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını,
  2. b) Uzaktan çalışan: İş görme ediminin tamamını veya bir kısmını uzaktan çalışarak yerine getiren işçiyi,
  3. c) Uzaktan çalışma: İşçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Uzaktan Çalışma Usul ve Esasları

Sözleşmenin şekil ve içeriği

MADDE 5 – (1) Uzaktan çalışmaya ilişkin iş sözleşmeleri yazılı şekilde yapılır.

(2) Sözleşmede; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan iş araçları, ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.

Çalışma mekânının düzenlenmesi

MADDE 6 – (1) Gerekli olması halinde, uzaktan çalışmanın yapılacağı mekân ile ilgili düzenlemeler iş yapılmaya başlamadan önce tamamlanır. Bu düzenlemelerden kaynaklanan maliyetlerin karşılanma usulü, uzaktan çalışan ile işveren tarafından birlikte belirlenir.

Malzeme ve iş araçlarının temini ve kullanımı

MADDE 7 – (1) Uzaktan çalışanın mal ve hizmet üretimi için gerekli malzeme ve iş araçlarının iş sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamışsa işveren tarafından sağlanması esastır. Bu malzeme ve iş araçlarının kullanım esasları ile bakım ve onarım koşulları açık ve anlaşılır bir şekilde uzaktan çalışana bildirilir.

(2) İş araçlarının işveren tarafından sağlanması halinde, bunların işçiye teslim edildiği tarihteki bedellerini belirten iş araçları listesi, işveren tarafından yazılı olarak işçiye teslim edilir. İşçiye teslim edilen belgenin işçi tarafından imzalı bir nüshası ise işveren tarafından işçi özlük dosyasında saklanır. İş araçlarının listesi, iş sözleşmesi içerisinde veya sözleşme tarihinde iş sözleşmesine ek olarak düzenlenirse ayrıca yazılı belge düzenlenmesi şartı aranmaz.

Üretim maliyetlerinin karşılanması

MADDE 8 (1) İşin yerine getirilmesinden kaynaklanan mal veya hizmet üretimiyle doğrudan ilgili zorunlu giderlerin tespit edilmesine ve karşılanmasına ilişkin hususlar iş sözleşmesinde belirtilir.

Çalışma süresinin belirlenmesi

MADDE 9 (1) Uzaktan çalışmanın yapılacağı zaman aralığı ve süresi iş sözleşmesinde belirtilir. Mevzuatta öngörülen sınırlamalara bağlı kalmak koşuluyla taraflarca çalışma saatlerinde değişiklik yapılabilir. Fazla çalışma işverenin yazılı talebi üzerine, işçinin kabulü ile mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılır.

İletişim

MADDE 10 (1) Uzaktan çalışmada iletişimin yöntemi ve zaman aralığı uzaktan çalışan ile işveren tarafından belirlenir.

Verilerin korunması

MADDE 11 – (1) İşveren; uzaktan çalışanı, işyerine ve yaptığı işe dair verilerin korunması ve paylaşımına ilişkin işletme kuralları ve ilgili mevzuat hakkında bilgilendirir ve bu verilerin korunmasına yönelik gerekli tedbirleri alır.

(2) İşveren, korunması gereken verinin tanım ve kapsamını sözleşmede belirler.

(3) Verilerin korunması amacıyla işveren tarafından belirlenen işletme kurallarına uzaktan çalışanın uyması zorunludur.

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlerin alınması

MADDE 12 (1) İşveren, uzaktan çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmekle, gerekli eğitimi vermekle, sağlık gözetimini sağlamakla ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.

Uzaktan çalışmanın yapılamayacağı işler

MADDE 13 (1) Tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle çalışma, bu maddelerin işlenmesi veya söz konusu maddelerin atıkları ile çalışma, biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan çalışma işlemlerini içeren işlerde uzaktan çalışma yapılamaz.

(2) Kamu kurum ve kuruluşlarınca ilgili mevzuatına göre hizmet alımı suretiyle gördürülen işler ile millî güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis veya hizmetlerden hangilerinde uzaktan çalışma yapılamayacağı birim, proje, tesis veya hizmetten sorumlu olan veya hizmeti alan kamu kurum ve kuruluşunca belirlenir.

Uzaktan çalışmaya geçiş

MADDE 14 (1) İş ilişkisi doğrudan uzaktan çalışma sözleşmesi ile kurulabilir veya hâlihazırda işyerinde çalışan işçinin iş sözleşmesi, işçinin ve işverenin anlaşması halinde, uzaktan çalışma sözleşmesine dönüştürülebilir.

(2) İşçinin, uzaktan çalışma yapma talebi ile ilgili hususlar aşağıdadır:

  1. a) Talep yazılı olarak yapılır.
  2. b) Talep işyerinde belirlenen usul doğrultusunda işverence değerlendirilir.
  3. c) Talep değerlendirilirken, işin ve işçinin niteliği gereği uzaktan çalışmaya uygunluğu ile işverence belirlenecek diğer kıstaslar kullanılır.

(3) Talebe ilişkin değerlendirme sonucunun otuz gün içinde işçiye talebin yapıldığı usulle bildirilmesi esastır.

(4) Talebin kabul edilmesi halinde 5 inci maddede belirtilen hususlara uygun şekilde sözleşme yapılır.

(5) Uzaktan çalışmaya geçen işçi, ikinci fıkrada belirtilen usulle tekrar işyerinde çalışma talebinde bulunabilir. İşveren, söz konusu talebi öncelikli olarak değerlendirir.

(6) Uzaktan çalışmanın mevzuatta belirtilen zorlayıcı nedenlerle işyerinin tamamında veya bir bölümünde uygulanacak olması halinde uzaktan çalışmaya geçiş için işçinin talebi veya onayı aranmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yürütür.

Reklam

Önceki Haberler

Narin Güran cinayeti: Isırık izleri ve PSA’ya ilişkin rapor talepleri reddedildi

Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedenine ulaşılan 8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümüne ilişkin davada,…

4 Aralık 2024 18:20

Mevsim etkisinden arındırılmış enflasyon 4 ayın zirvesinde

Mevsimsel etkilerden arındırılmış enflasyon, kasım ayında yüzde 2,93 oldu. Böylece temmuz ayından beri en yüksek…

4 Aralık 2024 18:15

Suriye’nin BM Daimi temsilcisi Dahhak’tan Güvenlik Konseyi’ne çağrı

Dahhak,Suriye’nin kuzeyine yönelik terör saldırısının, yeşil ışık ve İsrail’in Suriye topraklarına yönelik tekrarlanan saldırılarıyla zemini…

4 Aralık 2024 17:04

Yenidoğan çetesi soruşturmasında 14 kişi daha gözaltına alındı

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında örgüt lideri Fırat Sarı ile birlikte hareket ettikleri belirlenen şüphelilere yönelik…

4 Aralık 2024 15:32

Dünya Madenciler Günü’nde ağır tablo ortaya çıktı: AKP’li yıllarda 2 bin 188 madenci öldü

4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde madenciler olumsuz çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle gündemde. Yerin metrelerce…

4 Aralık 2024 15:26

Kalıcı yaz saati uygulaması 8’inci yılında: Tasarruf değil zarar ediyoruz

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gülhan Gürler, 8 yıldır uygulanan kalıcı yaz saatinin…

4 Aralık 2024 15:21
Reklam