Eğitim sistemi yine değişiyor: Zorunlu eğitim kalkacak mı?
Ortaokul ve liselerde devam eden seçmeli ders tercih sürecinde, öğrencilerin din derslerini seçmesi için baskı yapıldığı birçok kez gündeme gelmişken bazı vakıf, dernek, tarikat ve cemaatlere bağlı kuruluşlar, dini içerikli derslerin seçilmesi için velilere her ortamda ulaşmaya çalışıyor.
Eğitim sendikaları, “Gerici yapıların baskısı artık yazılı yönlendirme, görev ve sorumluluk verilecek kadar aleni yapılmaya başlanmıştır’’ değerlendirmesi yaptı.
Yapılan ortak açıklamada, “Söz konusu derslerin seçilmesi için faaliyet sürdüren bu dini vakıf, dernek ve cemaatler ülkenin eğitim politikasının belirlenmesinde etkin olmak için oldukça yoğun bir çaba içerisindedir.” ifadesine dikkat çekilirken, öğrenci adına ders seçen okul yöneticilerinin suç işlediğini belirtti.
Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre, Samsun’da öğretmen gruplarına, din derslerinin seçilmesine yönelik görsellerle ve “sınıf gruplarınızla paylaşın” isteğiyle atılan mesaj ise şöyle:
“Öğrencilerimizin akademik gelişiminin yanı sıra toplumsal ve manevi değerlerle de donatılmış olması hepimizin ortak amacı ve sorumluluğudur. Hazırladığımız görselleri, ilgili tüm öğrencilerimize ve velilerimize ulaştıralım. Süreci bizzat takip edelim. Seçmeli dersler belirlenirken geleceğimiz olan evlatlarımızı hem akademik olarak hem de manevi değerleri özümsemiş iyi insanlar olarak yetiştirme hususunda irade koyalım.”
Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “AKP iktidarı döneminde seçmeli dersler arasındaki dini özellikli ders sayısı artırıldığı gibi bu derslerin öğrencilere seçtirilmesine yönelik Din İşleri Genel Müdürlüğü, gerici dini tarikatlar, vakıflar müftülükler ve diğer yapılar baskı yapmaya başladılar. Bu baskı artık yazılı yönlendirme görev ve sorumluluk verilecek kadar aleni yapılmaya başlanmıştır’’ dedi.
Eğitim-Sen Ankara şubeleri, Veli-Der ve Öv-Der tarafından yapılan ortak açıklama da şöyle:
“Milli Eğitim Bakanlığı her ne kadar seçmeli derslerin öğrencilerin ilgi ve isteklerine göre belirlenmesi gerektiğini ifade etse de geçen yıllar içinde eğitimde yaşanan yoğun siyasal kadrolaşmanın ve yandaş atamaların bir sonucu olarak bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için öğrenci ve velilerin yönlendirilmeye çalışıldığı açıktır.
Söz konusu derslerin seçilmesi için faaliyet sürdüren bu dini vakıf, dernek ve cemaatler ülkenin eğitim politikasının belirlenmesinde etkin olmak için oldukça yoğun bir çaba içerisindedir. Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri, suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir.”
CHP'li Manavgat Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet' iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında aralarında Manavgat Belediye Başkanı Niyazi…
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON şirketi ve kooperatiflere yönelik 'yolsuzluk' ve…
Eskişehir'de kamu işçileri iktidarın açıkladığı zam oranlarını protesto etmek için eylem düzenledi. Eylemde “İşçiyiz haklıyız…
Merkez Bankası verilerine göre Türk Lirası yabancı para birimleri karşısında değer kaybetti.
Memur ve emekliye yapılan zammın enflasyonun gerisinde kalması kamuoyunda tepkilere yol açarken, eski AKP Milletvekili…
Diyanet İşleri Başkanlığı, cuma hutbesinde gerici saldırıların hedefindeki Leman Dergisi'ni hedef aldı. Hutbede ". Birlik…