Özel hastane fırsatçılığına bu kez 'fatura kesmeme' kılıfı!
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bazı özel hastanelerin yatışlı koronavirüs hastalarından para aldığını ve takibinin engellenmesi için fatura kesilmediğini belirtti.
CHP’li Murat Emir Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği soru önergesinde bazı özel hastanelerin yatışlı koronavirüs hastalarından para aldığını aktararak, “İstanbul ve Ankara’da bazı hastaneler Covid hastalarından günlük 5 bin TL istiyor. Ücret yasal olmadığı için de para nakit alınıyor, fatura kesilmiyor” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı göreve çağıran Emir, “Bakan isterse, bu hastanelerin listesini kendisine verebiliriz” dedi.
Kamu hastanelerinde yer bulamayan yurttaşların özel hastanelerin insafına terk edildiğini belirten CHP’li Emir, Covid hastalarından para alındığı iddiasını TBMM gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu. Emir, şu ifadeleri kullandı:
“AKP iktidarının yanlış politikaları sonucunda Türkiye’de salgın yönetimi kontrolden çıkmış ve günlük vaka sayıları 50 binin üzerine ulaşmıştır. Bu rakamlarla Türkiye, günlük vaka sıralamasında dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Vaka sayılarındaki artışa bağlı olarak hastanelerde yoğun bakım servisleri ile birlikte genel yatak servisleri de neredeyse yüzde 100 doluluk oranına ulaşmıştır.
Bilindiği üzere 9 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile Sağlık Uygulama Tebliğinde değişikliğe gidilmiş ve “pandemi süresinde, pandemi olgularının tanı ve tedavileri”, ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri kapsamına alınmıştır. Bu düzenleme ile özel hastanelerin Covid hastalarından ücret talep etmesinin önüne geçilmiştir. Ancak, söz konusu düzenlemeye karşın bazı özel hastaneler, kamu hastanelerinde yer bulamayan Covid-19 hastalarının çaresizliğini fırsata çevirmeye çalışmaktadır.
Bu hastaneler, çeşitli kalemler altında vatandaştan günlük 5 bin TL’ye varan yatak ücretleri talep etmektedir. Tedavi sürecinin uzaması ve farklı kalemlerin eklenmesiyle birlikte 10 günlük tedavi için bir hastadan 80 bin TL’ye kadar ücret alınabilmektedir. Talebin yasal olmaması nedeniyle, söz konusu ücret nakit olarak alınmakta ve karşılığında fatura verilmemektedir. Bahsi geçen hastaneler tarafımızca bilinmekte ve Sağlık Bakanlığının talep etmesi halinde isimleri tek tek verilebilecek durumdadır.
Sağlık Bakanlığından beklenen, vaka artışıyla birlikte ortaya çıkan yatak ihtiyacına yönelik gerekli planlamaları yapması, kamu hastanelerinde yer bulamayan vatandaşların özel hastanelerde sorunsuz bir şekilde yatışının sağlanması ve vatandaştan ücret talep eden hastanelere yönelik gerekli kontrolleri yapmasıdır. Sağlık Bakanından beklenen ise olağanüstü koşullardan geçtiğimiz şu günlerde özel hastane sahibi olmasını bir kenara koyup, 83 milyonun sağlığından sorumlu bir bakan gibi hareket etmesi ve vatandaşı özel hastanelerin insafına bırakmamasıdır.”
Emir, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…