Rabıta Vakfı'na özel imar planı değişikliği
AKP'li Çatalca Belediyesi'nin İsmailağa Cemaati’nin yaptığı kaçak inşaatın yıkımını önlemek için imar planlarını değiştireceği öne sürüldü.

İstanbul Çatalca Belediyesi’nin İsmailağa Cemaati’ne bağlı Rabıta Vakfı’nın, ruhsatsız ve imar mevzuatına aykırı şekilde yaptığı mescit inşaatının yıkılmasını engellemek için imar planlarını değiştireceği öne sürüldü.
Çatalca Belediye Meclisi’nin önceki gün gerçekleştirilen toplantısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Rabıta Vakfı’nın Gökçeali Mahallesi’nde, Nesin Vakfı’nın hemen yanına inşa ettiği kaçak yapı gündeme geldi. Kaçak yapının inşa edildiği arazinin imar planlarının değiştirilmesi için Plan ve Proje Müdürlüğü’nün bir teklif hazırladığı öne sürüldü. Bu teklife göre, mescit inşaatının yapıldığı tarım arazisi statüsündeki alanın dini tesis alanına dönüştürüleceği ifade edildi.
‘BURASI DİNİ TESİ ALANINA ALINACAK’
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre AKP’li Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, imar planı değişikliğine ilişkin bir bilgisinin olmadığını savundu. Ancak, Üner’in Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmada imar planı değişikliği hakkında bilgisinin olduğu, hatta değişikliği savunduğu öne sürüldü.
İddiaya göre Üner, söz konusu konuşmada, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Rabıta Vakfı yetkililerinin, kaçak yapının inşa edildiği alanın imar planının değiştirilmesi için belediyeye başvurduğunu söyledi. Üner, “Mescit herkesin faydalanabileceği bir şey. Burası dini tesis alanına alınacak. Vatandaş burası dini tesis alanına alınsın diye belediyeye müracaat etmiş” dedi.
İmar planı değişikliğinin kabul edilmesi için Çatalca Belediye Meclisi’nde oylanması gerekiyor. Mecliste çoğunluğun AK Partili ve MHP’li üyelerden oluşması nedeniyle plan değişikliğinin kabul edilmesi bekleniyor.
‘UFACIK BİR YERDEN DOLAYI PİYASA KARIŞMASIN’
Rabıta Vakfı’nın Başkanı Murat Perçin, geçen günlerde yaptığı açıklamada, Nesin Vakfı’na ve orada eğitim gören çocuklara yönelik şu ifadeleri kullanmıştı: “Orada kızlı erkekli karmakarışık manzaralar var. Bizim elimizde resimleri var. İş başka noktalara gitmesin. İki tane ağaçtan dolayı memleket yandı. Ufacık bir yerden dolayı da piyasa karışmasın yani.”
ALİ NESİN: PEK ÇOK ZORLUKLA KARŞILAŞTIK
Konuyla ilgili Nesin Vakfı eski Yöneticisi ve vakfın kurucusu Aziz Nesin’in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin, Halk TV’ye açıklamalarda bulundu.
Ali Nesin, altı buçuk yıldır, Şirince’de bir lise kurmak için tarım arazisini eğitim arazisine çevirmeye çalıştıklarını aktararak bu süreçte pek çok bürokratik zorlukla karşılaştıklarından bahsetti. Nesin, bu alanın eğitim arazisine dönüşmesi için kendilerine 2 milyon 100 bin TL’lik bir bedel çıkartıldığını anlatırken “Öte yandan, işte gördüğünüz gibi bir anda tarım arazisini ibadete açabiliyorlar” dedi.
‘GÜÇ İNSANI BÖYLE KÖTÜLEŞTİRİYOR HERHALDE’
İnsanların ibadetleriyle bir problemleri olmadığını bu durumun hukuka aykırı olduğundan ve Rabıta Vakfı’nın kendilerine düşmanca davrandığından bahseden Nesin, “Ben; bu cemaati egzotik bir cemaat, hatta sempatik bir gözle bakardım bunlara. Galiba da sempatik insanlardı bir zamanlar. Ama güç insanı böyle kötüleştiriyor herhalde. Çok şansız bir olay, kötü bir olay” dedi.
‘KİMSENİN KİMSEYİ RAHATSIZ ETMEYE HAKKI YOK’
Kendilerinin sanat, felsefe ve matematik köylerini ‘dağın başında’ kurduklarını ifade eden Nesin, “Nerede ibadet edeceklerse, gitsinler kimseyi rahatsız etmeden ibadetlerini etsinler. Hoparlörlerle Kur’an okuyorlar, ezan okuyorlar. Kimsenin kimseyi rahatsız etmeye ve düşmanca tavır takınmaya hakkı yok. Bu doğru değil” ifadelerini kullandı.
‘İKİYÜZLÜLÜĞÜN DANİSKASI’
Nesin, değişikliğin bu kadar hızlı bir şekilde belediye meclisine gelecek ve oylanacak olması iddiaları hakkında da, “Bir ikiyüzlülük var tabii ki. Biz burada eğitim için, lise açmak için o kadar yıldır uğraşırken, bunlara, bir hafta içinde bunun çıkması ikiyüzlülüğün daniskası, kötülüğün daniskası” diye konuştu.