Sağlık emekçilerinin hakları ellerinden alındı
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1939 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Radyoloji Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname’si yürürlükten kaldırıldı.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1939 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Radyoloji Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname’si yürürlükten kaldırıldı.
Yaklaşık 60 bin sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen mevzuatın kaldırılıp yerine herhangi bir düzenleme getirilmemesine ilişkin sağlık emek ve meslek örgütlerinden ortak açıklama geldi.
“Hukuksuzluk en az radyasyon kadar tehlikeli ve öldürücüdür”
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Türk Hemşireler Derneği (THD), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) imzalarının olduğu açıklama “Hukuksuzluk en az radyasyon kadar tehlikeli ve öldürücüdür” başlığını taşıyor.
Mevzuatın kaldırılmasından radyasyon alanında çalışan radyoloji teknisyeni, radyolog hekim, medikal fizikçi, nükleer tıp uzmanı, radyoterapi teknikeri, radyoterapi uzmanlarından ve hemşirelerden oluşan büyük bir sağlık emekçisi grubu olumsuz etkilendi.
Açıklamada “60 bin civarında sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen bir mevzuatın yürürlükten kaldırılarak yerine bir mevzuat konulmamış olması dahası Sağlık Bakanlığı’nın ısrarlarımıza rağmen tek bir açıklama yapmaması kaotik bir durum yaratmasına neden olmuştur” denildi.
Sağlık emek ve meslek örgütlerinin talepleri ise şöyle:
Sağlık Bakanlığı ivedilikle yürürlükten kaldırılan bu mevzuatın yerine tüm taraflarıyla (radyologlar, radyoloji teknisyenleri, fizikçiler, nükleer tıp uzmanları, sendikaları ve meslek örgütleri) yeni bir düzenleme yapmalıdır.
Bilimsel veriler ışığında günümüz görüntüleme teknolojisine uygun yapılacak düzenleme yapılmasını,
Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri, fiili hizmet ve çalışma süresi gibi kanunlarla düzenlenmiş haklarının aynen korun korunmasını,
Tüm taraflarıyla birlikte radyoloji teknisyenlerinin görev yetki ve sorumluluklarını belirleyen düzenlemenin ivedilikle hazırlanmasını,
Radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi alanında personel eksikliğini gidererek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmasını talep ediyoruz.