Reklam
Kategoriler: İç Açı

Salgın tüm hızıyla devam ederken Sağlık Bakanlığı’ndan Katar’lı şirkete 55 milyon TL’lik ‘garantili uçak’ ihalesi

Reklam

Sağlık Bakanlığı, yine en büyük hissesi Katar merkezli Gulf Helicopters Şirketi’ne ait olan Red Star Havacılık Şirketi’nden milyonlarca liraya ambulans uçak kiraladı. Sağlık Bakanlığı, bugüne dek Katar ortaklı şirkete 200 milyon TL’nin üzerinde para ödedi.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, iki yıl süreyle iki hasta taşıyabilen bir adet ambulans uçak kiralamak için 12 Ocak tarihinde ihale düzenledi.

BirGün’deki habere göre, ihaleye sadece Red Star Havacılık Hizmetleri Şirketi katıldı ve şirket ile Sağlık Bakanlığı arasında 55 milyon 80 bin TL’lik sözleşme imzalandı. Şirketten kiralanan ambulans uçağın 30 Mart 2023 tarihine kadar kullanılacağı açıklandı.

5 YILDA YAPILAN ÖDEME 210 MİLYON TL’Yİ GEÇTİ

Sağlık Bakanlığı, 2017 yılından bu yana ambulans uçakları Red Star Havacılık Hizmetleri Şirketi’nden kiralıyor. Şirkete beş yılda Sağlık Bakanlığı kasasından yapılan ödeme ise 210 milyon TL’yi geçiyor. Red Star Havacılık Hizmetleri Şirketi’ne Sağlık Bakanlığı bütçesinden yapılan ödemeler şu şekilde:

  • 2017: 138 milyon 430 bin TL
  • 2019: 17 milyon 200 bin TL
  • 2021: 55 milyon 80 bin TL

SAĞLIKÇILAR ŞİRKETİN PERSONELİ

Şirketle Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan sözleşmeye göre, ambulans uçaklarda görev yapan sağlık çalışanları da aynı zamanda uçakların kiralandığı şirketin çalışanları. Sözleşmede, “Belirlenen çekirdek personel ile birlikte sözleşme hükümleri çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’nca kiralanması ve yüklenici tarafından işletimi hususlarını kapsar” maddesi de yer aldı. Ayrıca, ambulans uçakta biri doktor olmak üzere toplam üç sağlıkçının bulunması gerektiği belirtildi.

EN BÜYÜK HİSSEDAR KATARLI ORTAK

Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Red Star Havacılık Hizmetleri Anonim Şirketi’nin yüzde 49’luk ve en büyük hissedarı Katar merkezli Gulf Helikopters Şirketi. Şirketin yüzde 46’lık hissesi Celal Emre Dursun’a ve yüzde 5’lik hissesi ise Fatih Yalçın’a ait.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre ise “Genel Havacılık Yönetmeliği” gereğince Türkiye’de faaliyet gösterecek şirketlerde Türkiye vatandaşı ortak bulunması gerekiyor.

Yönetmelikte “Genel havacılık faaliyetleri yapmak üzere başvuruda bulunacak gerçek kişilerin Türk vatandaşı olması, tüzel kişilerin hisselerinin çoğunluğunun Türk vatandaşı olan bir ortakta bulunması zorunludur” şartı yer alıyor. Sektör temsilcileri ise bu şarta çoğunlukla kâğıt üzerinde uyulduğunu ifade ediyor.

Reklam

Önceki Haberler

Yiğit Bulut öldü

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut (53) yaşamını yitirdi. Bir süredir kanser tedavisi gören Bulut'un durumu son…

11 Temmuz 2025 10:29

Kulis: Fahrettin Altun’un görevden alınmasıyla ilgili AKP’de neler konuşuluyor; AA ve TRT’nin başına kimler getirilecek?

Fahrettin Altun'un görevden alınması sonrasında TRT ve AA'nın başına kimlerin getirileceği AKP kulislerinde tartışma konusu…

11 Temmuz 2025 10:25

Rekabet Kurulu’ndan Google’a 355 milyon TL para cezası

Rekabet Kurulu, Google'ın yeni tasarımlarının şirketin yükümlülüklerine aykırılık teşkil etmesi nedeniyle yaklaşık 355 milyon TL…

11 Temmuz 2025 10:16

Anjiyo yapılan Murat Çalık’ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

Avukat Melih Koçhan, İBB'ye yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklanan ve dün anjiyo yapılan Beylikdüzü Belediye Başkanı…

11 Temmuz 2025 10:12

“Torpil yaptırıyorum” diyen Okumuş: Sağlık Bakan Yardımcılığı’na atandı

Daha önce Diş Hekimliği Fakültesi’nde randevu bulamadığını ve torpille işlem yaptırdığını açıkça söyleyen Afyonkarahisar Sağlık…

11 Temmuz 2025 10:09

DEM Parti açıkladı: PKK’nin silah bırakma görüntüleri saat kaçta yayınlanacak?

Kendini feshetme kararı alan PKK silahlarını bırakmaya bugün başlıyor. DEM Parti, IKBY'deki Süleymaniye'de düzenlenecek silah…

11 Temmuz 2025 10:03
Reklam