San Marino'da 150 yıllık kürtaj yasağı kaldırılıyor
San Marino'da halk, kadınların kürtaj hakkı için referanduma gitti. Kadın Sendikası'nın başlattığı referandumda seçmenlerin yüzde 77'si 150 yıllık bir yasağa "hayır" dedi.
Koyu Katolik San Marino’da 1856’dan bu yana yürürlükte olan kürtaj yasağı, dün düzenlenen referandumun ardından kaldırılacak.
İtalya ile çevrili küçük bir Katolik cumhuriyeti olan San Marino’da dün yapılan referandumla kürtajı suç sayan 150 yıllık bir yasaya halk ”hayır” oyu verdi.
San Marino’da seçmenlerin yüzde 77’si, kürtajın hamileliğin ilk 12 haftasında ve ondan sonra annenin hayatı tehlikedeyse veya ciddi fetal anormallikler olması durumunda sonlandırılmasını yasal hale getirilmesi çağrısında bulunan bir referandum önerisini onayladı.
Bu sonuç, yaklaşık 33 bin kişilik nüfusu ile dünyanın en eski cumhuriyetlerinden ve en küçük ülkelerinden biri olan ülkeyi, yasağı iptal eden son Avrupa ülkelerinden biri haline getirdi.
Referandumda 35 binden fazla kişi oy kullanma hakkına sahipti ve bunların yaklaşık üçte biri yurtdışındaydı. Katılımın yüzde 41 olduğu kaydedildi.
1865 yılına dayanan mevcut San Marino yasasına göre, kürtaj isteyen kadınlar 3 yıl hapis cezasına çarptırılabilirken, işlemi yapan bir doktor 6 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.
Pratikte hiç kimse bu suçtan mahkum edilmedi çünkü San Marino kadınları bunun yerine kürtajın 40 yıldır yasal olduğu İtalya’ya giderek kürtaj oldular. Ancak referandum taraftarları, bunun kendilerine aşırı bir mali yük getirdiğini söylüyor. San Marino’da kürtaj bir suç olduğundan, bir kadın prosedür için İtalya’ya giderse San Marino’daki sağlık hizmeti ona geri ödeme yapmıyor.
Muhalifler ise San Marino’da reşit olmayanların bile, ertesi gün hapı da dahil olmak üzere eczanelerde ücretsiz doğum kontrolü alabileceğine dikkat çekti.
Referandumu başlatan San Marino Kadın Sendikası sonucu memnuniyetle karşıladı.
Papa Francis geçen hafta kürtajın ”cinayet” olduğu konusundaki uzlaşmaz tutumunu yinelemişti.