Seçim yasasında yapılacak değişiklik "sınırlı" kalabilir iddiası
AKP ve MHP'nin seçim yasası değişikliği görüşmelerinde neler konuşuluyor? İki parti, yasada yapmak istedikleri değişiklikler üzerinde anlaştı mı?
AKP ile MHP’nin Seçim ve Siyasi Partiler Yasası konusundaki çalışmalarını tamamlamak üzere olduğu ancak iki partinin “masadan eksiklerle kalktığı” ve bu nedenle yasada “sınırlı değişiklik” yapabileceği Meclis kulislerine yansıdı.
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi konusunda uzlaşan AKP ve MHP arasında “daraltılmış bölge, ittifak içi baraj, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) il seçim kurulu başkanları üzerindeki yetkilerinin artırılması” gibi konularda ilerleme sağlanamadı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açılmasının ardından taslağa son şeklini birlikte vermek üzere bir araya geleceği belirtilen iki partinin bugün itibariyle geldiği aşama “Sıkıntılar vardı, aşıldı ama masadan eksiklerle kalkıldı” ifadeleriyle aktarıldı.
Haberinde, beklenenden “daha sınırlı bir teklifin” Meclis’e sunulabileceğini aktaran Sayın, AKP kurmaylarının “Büyük beklentilerimiz revize edildi, masadan eksiklerle kalkıldı, çalışmalar devam edecek, ancak çok kapsamlı bir değişiklik olmayabilir” değerlendirmesini yaptıklarını yazdı.
Sayın, muhalefet partilerinin AKP ve MHP’nin “ittifak sistemine son verip, seçimlere ayrı ayrı gireceği ve muhalefet bloğunu dağıtmak için de ittifak sistemine son verileceği” iddialarına dair de kulislerden şunları aktardı:
“İttifak sisteminden vazgeçilmesi söz konusu değil. AKP içinde, MHP’nin yüzde 7 barajını aşabilecek güçte olduğu, sadece cumhurbaşkanlığı seçiminde işbirliği yapılabileceği görüşünü seslendirenler olsa da, parti yönetiminde bu görüşün kabul görmediği ifade ediliyor. İki partinin milletvekili seçimine ayrı girmesi halinde, bir anlamda ‘rakip partiler’ haline geleceği, bu çekişmenin cumhurbaşkanlığı seçimine olumsuz yansıyacağı ifade ediliyor. MHP’nin de zaten ittifak sisteminden vazgeçilmesi gibi bir düşüncesinin olmadığına dikkat çekiliyor.”