'Siyaset-mafya' ilişkisi ve Sedat Peker'in iddiaları ile ilgili anket düzenlendi

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, Sedat Peker'in yayınladığı videolar ile tekrar gündeme gelen 'siyaset-mafya' ilişkisine dair yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı.

'Siyaset-mafya' ilişkisi ve Sedat Peker'in iddiaları ile ilgili anket düzenlendi

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, “Türkiye Siyaset Paneli” mayıs ayı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Son dönemde yayımladığı videolarla gündeme oturan iddialarda bulunan Sedat Peker’e ilişkin dikkat çeken veriler ortaya çıktı.

Araştırma, 27 ilden 3 bin 140 kişinin katılımıyla yapıldı.

SEDAT PEKER’İN İDDİALARININ DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNENLERİN ORANI YÜZDE 52,6

Yöneylem’in araştırmasına göre, Sedat Peker’in iddialarının doğru olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 52,6 oldu. Yüzde 68,9 ise “Siyaset-mafya ilişkisinin eskiden olduğu gibi devam ettiğini” düşünüyor.

Organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla aranan ve yayınladığı videolarla gündem olan Sedat Peker’in açıklamalarından ne kadar haberdar olunduğuna dair soruya yüzde 56,5 “Sedat Peker’in açıklamalarından haberdarım”, yüzde 43,5 “Haberdar değilim” yanıtını verdi.

PEKER’İN AÇIKLAMLARININ DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

“Sedat Peker’in açıklamalarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi görüşünüzü en iyi ifade eder?” sorusunu katılımcıların yüzde 22,5’i “Sedat Peker kendi çıkarı için bazı siyasetçilere yönelik gerçek dışı ithamlarda bulunmaktadır”, yüzde 52,6’sı “Peker’in bazı siyasetçilerle ilgili açıklamalarının doğru olduğunu düşünüyorum” şeklinde cevapladı.

Yüzde 24,9 ise değerlendirme yapacak kadar bilgisi olmadığını söyledi.

Türkiye’de “siyaset-mafya ilişkisinin eskiden olduğu gibi devam ettiği” yönündeki görüşe katıldıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 68,9, kısmen katıldıklarını belirtenlerin oranı yüzde 8 ve katılmadıklarını beyan edenlerin oranı yüzde 23,1 oldu.

“Siyaset-mafya ilişkisinin eskiden olduğu gibi devam ettiği” görüşüne, AKP seçmeninin yüzde 30,3’ü tamamen katıldığını, yüzde 12,5’i kısmen katıldığını söyledi. Bu görüşen tamamen katılanların oranı CHP seçmeninde yüzde 83,6, HDP seçmeninde yüzde 86,3, MHP seçmeninde yüzde 51,9, İP seçmeninde yüzde 84,6 oldu.

“Sizce Türkiye nasıl yönetilmektedir?” sorusuna ise yanıtlar şöyle oldu:

“Kötü yönetilmektedir” diyenler yüzde 50,1, “Ne iyi ne kötü yönetilmektedir” diyenler yüzde 22,8, “İyi yönetilmektedir” diyenler yüzde 25,3, “Bilmiyorum/Cevap yok” diyenler yüzde 1,7.

Araştırmada erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 50,4, erken seçime karşı çıkanların oranı yüzde 39,5 olarak ölçüldü. Kararsız olduğu söyleyenler yüzde 8,5, cevap vermek istemeyenler ise yüzde 1,6 oldu.

Yüzde 58,8 parlamenter sisteme dönmek isterken, yüzde 31,7 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni destekliyor.

Gelecek cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenler yüzde 39,6’da kaldı.

Yüzde 50,5 “asla oy vermeyeceğini”, yüzde 2 oy kullanmayacağını belirtti ve yüzde 7,9 “Oy verebilirim de vermeyebilirim de” dedi.

Katılımcıların yüzde 38,8’i “Her durumda Erdoğan”, yüzde 38’i “Doğru bir aday gösterirse muhalefet”, yüzde 15,8’i “Her durumda muhalefet” yanıtını verdi.